Serbia Napisano 18 Sierpnia 2007 Share Napisano 18 Sierpnia 2007 Czy dzbanecznik w otoczeniu keramzytu powinien stać w podstawce z wodą? Widziałem sporo zdjęć, na których stał na odwróconej podstawce, powyżej poziomu keramzytu (i wody) - czy w takim wypadku wilgoć parująca z keramzytu oraz "dostarczona" roślinie poprzez zraszanie jest wystarczająca i podsiąkanie jest już niepotrzebne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 18 Sierpnia 2007 Share Napisano 18 Sierpnia 2007 Dzbaneczniki podlewa się od góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 18 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2007 Aha. Czy w takim razie oprócz zraszania lać wodę w podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkel Napisano 18 Sierpnia 2007 Share Napisano 18 Sierpnia 2007 zraszasz, lejesz wode do keramzytu moze byc kranowka i do podloza destylowana. Doniczka moze stac na keramzycie bez zadnych podstawek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Sierpnia 2007 Share Napisano 19 Sierpnia 2007 Nastempnym razem nie zakładaj tekiego tematu tylko poszukaj troszke. - podstawka z keramzytem zwiększa wilgotność, nie zastąpi jednak zraszania. W zasadzie te twa sposoy podnoszenia wilgotności ściśle z sobą powinny zaistnieć. - dzbanecznik nie powinien stać w wodzie, dlatego właśnie stawia się dzbanki na dowróconej podstawce. Oczywiście podlewamy od góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek879 Napisano 19 Sierpnia 2007 Share Napisano 19 Sierpnia 2007 Ja mojego podlewam do podstawka i jest mu dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 19 Sierpnia 2007 Share Napisano 19 Sierpnia 2007 ja podlewam od góry moje dzbaneczniki woda destylowaną, oraz zraszam nia liście, co do keramzytu to leje kranówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 19 Sierpnia 2007 Share Napisano 19 Sierpnia 2007 z tego co powiedział mi jeden doświadczony hodowca to nie powinno się zraszać dzbanecznika, powoduje to wachania wilgotności a one tego nie lubią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 19 Sierpnia 2007 Share Napisano 19 Sierpnia 2007 albo nie zraszać, lbo zraszać bardzo często. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 19 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2007 A co to znaczy bardzo często? 3 razy dziennie? 10? 20? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość beduiniec Napisano 19 Sierpnia 2007 Share Napisano 19 Sierpnia 2007 Z tego co slyszalem w nepenti zraszaja 6 razy dziennie. Ja swoja ventrate zraszam 3-5 razy dziennie i nie mam keramzytu a roslinka ladnie sie rozwija i puszcza nowe dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 ja podlewam około 1-2 razy, to chyba nie będe w ogóle, nie chce żeby moim dzbanecznikom cos sie stało, hyba wystarczy im keramzyt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość beduiniec Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 Ziemia powinna byc wilgotna a nie mokra wiec czeste podlewanie nie jest zbyt mile widziane przez te rosliny a co do spryskiwania to zalezy jaki masz gatunek. Jezeli nizinny lub posredni to mozesz robic to bez obaw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Sierpnia 2007 Share Napisano 21 Sierpnia 2007 A ja nie podlewam wogóle. Zraszam ok 4-6 razy dziennie i jakoś dobrze się czują. Tylko bicalcarata nie może utrzymać więcej niż 2 dzbanki - jak pojawi siętrzeci to ten najstarszy od razu usycha i 2 zostają. I tak w kółko... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 27 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2007 A gdybym zdecydował się włożyć dzbanecznika np. do szklanej kuli (na razie w doniczce - rośliny mam od niedawna i nie chciałbym przesadzać wcześniej, niż na wiosnę) - czy będzie miał odpowiednią wilgotność, czy też dobrze by było podsypać troszkę keramzytu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi