Skocz do zawartości

Dzbanecznik W Keramzycie

Serbia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dzbanecznik w otoczeniu keramzytu powinien stać w podstawce z wodą? Widziałem sporo zdjęć, na których stał na odwróconej podstawce, powyżej poziomu keramzytu (i wody) - czy w takim wypadku wilgoć parująca z keramzytu oraz "dostarczona" roślinie poprzez zraszanie jest wystarczająca i podsiąkanie jest już niepotrzebne?

Odnośnik do odpowiedzi

Nastempnym razem nie zakładaj tekiego tematu tylko poszukaj troszke.

- podstawka z keramzytem zwiększa wilgotność, nie zastąpi jednak zraszania. W zasadzie te twa sposoy podnoszenia wilgotności ściśle z sobą powinny zaistnieć.

- dzbanecznik nie powinien stać w wodzie, dlatego właśnie stawia się dzbanki na dowróconej podstawce. Oczywiście podlewamy od góry.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość beduiniec

Z tego co slyszalem w nepenti zraszaja 6 razy dziennie. Ja swoja ventrate zraszam 3-5 razy dziennie i nie mam keramzytu a roslinka ladnie sie rozwija i puszcza nowe dzbanki

Odnośnik do odpowiedzi

Gość beduiniec

Ziemia powinna byc wilgotna a nie mokra wiec czeste podlewanie nie jest zbyt mile widziane przez te rosliny a co do spryskiwania to zalezy jaki masz gatunek. Jezeli nizinny lub posredni to mozesz robic to bez obaw

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym zdecydował się włożyć dzbanecznika np. do szklanej kuli (na razie w doniczce - rośliny mam od niedawna i nie chciałbym przesadzać wcześniej, niż na wiosnę) - czy będzie miał odpowiednią wilgotność, czy też dobrze by było podsypać troszkę keramzytu?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.