Ogrodnik1992 Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam! W ostatnim czasze w mojej hodowli pojawiła sie dosc spora liczba przezroczystych robaczków ,,Ziemiórek'' Zastanawiałem sie jak znalazły sie one w doniczkach z moim roslinkami. Po kilku rozmowach myślałem ze to przez otwatre okno, ale jednak nie nigdy nie otwiram okna! Włąśnie dzisiaj rozwiązałem ten problem. Ziemiórki pojawiaja sie wśrod rozkałdajacych sie na ziemi lub w wodzie owadów np os, much. Czy to rzeciwiście powód który powoduje powstawanie ziemiórek? Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Ogrodnik1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Ziemiórki pojawiaja sie wśrod rozkałdajacych sie na ziemi lub w wodzie owadów np os, much. Czy to rzeciwiście powód który powoduje powstawanie ziemiórek? Tego nie jestem pewien Jeśli posiadasz w domu inne rośliny (nie owadożerne ) własnie to może być powodem pojawienia się ziemiórek w doniczkach z owadożerami tym bardziej, że ziemiórki kochają mokre, torfowe podłoże. Często się zdarza,że podłoże (niewiadomego pochodzenia), w którym znajdują się inne rośliny może być już zarażone ziemiórkami np. jeśli sporządzono je z kompostu pochodzącego z kompostowni odpadów komunalnych. Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 Ziemiórki pojawiaja sie wśrod rozkałdajacych sie na ziemi lub w wodzie owadów np os, much. Czy to rzeciwiście powód który powoduje powstawanie ziemiórek? Czyżby nowa teoria samorództwa? Dorosłe ziemiórki mogły skądś przylecieć lub ich larwy znajdowały się w torfie. Tak jak wspomniał Damianus, mogło to przyjść z innych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 weź zdechłą ose, zamknij szczelnie w słoju i jak po jakimś czasie wyjdą robaki tzn że tak rodzą sie ziemiórki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 weź zdechłą ose, zamknij szczelnie w słoju i jak po jakimś czasie wyjdą robaki tzn że tak rodzą sie ziemiórki Odświeżę trochę ten temat. Kiedyś zabiłem dużą starą muchę ( większych rozmiarów chyba nie osiągają) kilka minut leżała na podłodze. Gdy poszedłem po zmiotkę, zobaczyłem ku swemu przerażeniu, że wychodzą z niej białe czerwy. Obejrzałem, wziąłem zapalniczkę i szybko spaliłem całość a potem wyrzuciłem, więc może u Ciebie było coś takiego. To larwy muchy a nie ziemiórki, osy maja swoje gniazda, więc nie wydaję się to możliwe. Ale u muchy widziałem w ciepły miesiąc taką inwazje obcych, którą wywołała śmierć rodzicielki, więc staje w Twojej obronie. Tylko wydaje mi się że to larwy muchy, bo na jakieś pasożyty to za dużo ich było i wychodziły ze zmiażdzonego odwłoka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Tez miałam takę sytuację koma i jestem pewna że to były jej 'nienarodzone' jeszcze dzieci, aczkolwiek różne dziwne sytuacje bywają w świecie zwierząt których się nie domyślasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nesprim Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 To pasożytnicze gatunki błonkówek- krewniacy mrówek, pszczół etc. Samica składa jaja w ciele żywiciela a jej potomstwo zjada go od środka. Nienarodzone dzieci? Ktoś widział żyworodne owady?~~ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Dlatego w cudzysłowiu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 To pasożytnicze gatunki błonkówek- krewniacy mrówek, pszczół etc. Samica składa jaja w ciele żywiciela a jej potomstwo zjada go od środka. Nienarodzone dzieci? Ktoś widział żyworodne owady?~~ 145. MUCHA DOMOWA (Musca domestica) pospolity, dokuczliwy insekt synantropijny z rodziny muchowatych; jej larwy rozwijają się w każdej rozkładającej się subst. org.; w ciągu roku rozwija się do siedmiu pokoleń owada; kosmopolityczna, przenosi zarazki, jajożyworodna. No to ja widziałem :-) a zresztą http://pl.wikipedia.org/wiki/Tse-tse :-) , więc to nie jakieś wyjątkowe. Znalazłem też wzmianki o czysto żyworodnych ale to naprawdę owadzi margines ( np. włochatki ) Tak i wiem czym się różni żyworodność od jajożyworodności, ale w tym problemie nie ma to znaczenia :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nesprim Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Ale ja nie mówię Z czego wyszło bo liczę, że muchę domową potrafisz rozpoznać sam, tylko CO z niej wyszło Prawdopodobnie to były pasożyty a nie cud narodzin małych muszek domowych.. ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi