Skocz do zawartości

Więdnięcie Pułapek

Gość pacjent18

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pacjent18

Witam!

Jestem nowicjuszem w dziedzinie hodowli muchołówki, jednak wiele o niej przeczytałem i postanowiłem nabyć tę ciekawą roślinę. Niestety po kilku dniach hodowli zauważyłem że 2 pułapki mojej muchołówki są zamknięte i pomarszczone w dziwny sposób, nie są raczej obumarłe, nie trawią owadów, gdyż obserwowałem je dość często i nie widziałem żeby coś upolowały.

Chciałbym się dowiedzieć co może być powodem owej postawy rośliny. Czy może to być spowodowane zbyt niską wilgotnością?

bo ich pomarszczony wygląd może na to wskazywać!.

Proszę o odpowiedź

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie kupiłes roślinę ?? w jakich warunkach ją trzymasz ? na jakim poziomie jest wilgotość ?? napisz więcej

i jeżeli pułapki zaczną ci więdnąć i czernieć to je koniecznie odcinaj jak najbliżej pnia rośliny i jeżeli roślina ma dobre warunki i nie jest chora to wyrosną nowe .... ogladaj czasem też czy nie ma w doniczce pleśni, oraz czy nic tam się nie rusza bo to w większości są przyczyny "śmierci" rośliny

Odnośnik do odpowiedzi

NIE !

Rozumie, że one są całe zielone. Jeśli tak, to nie widzę sensu ich odcinać. Muchołówka raczej nie przechodzi aklimatyzacji.

Opisz w jaki sposób podlewasz, czym, ile ma światła ...

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałoby się zdjecie... ale jeżeli pulapki są zamknięte, a włoski ustawione "na sztorc" to znaczy że coś trawią... czasami roślina może złapać naprawdę małe owady. Nie radzę ich ucinać aż do momentu, gdy zaczną gnić.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.