Skocz do zawartości

Pytanie O Rosiczki

Kris21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko odnośnie rosiczek. Może ono zabrzmieć nieco śmiesznie no ale cóż... Jestem nowym użytkownikiem forum a prędzej zanim tu dotarłem zobaczyłem jedną rosiczke na allegro mianowicie spatulate którą juz zamówiłem :):P No bardzo ciekawa roślinka z którą chyba prędzej nie miałem okazji się spotkać na żywo.. i tutaj moje pytanie ponieważ wyglada ona inaczej niż roślinki które można spotkac nacodzień :P i w związku z tym czy może ona wywołać u człowieka jakieś uczulenie chorobę np przez dotyk lub jeśli się dotknie jej no i przypadkiem potem :D dotnkie się ust...

Proszę o wyrozumiałość for me :D

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

tylko w niektórych przypadkach może nastąpić delkatne zaczerwienienie lub swędzenie naskurka, ale to przy skórze wrażliwej i łatwo uczulającej .... oraz przy częśtym i ciągłym zetknięciu (np. praca przy roślinach codziennie) ale to tylko w niektórych przypadkach.

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. No dziękuje za odpowiedź :) Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę i zapytam... Wiem że z początku miałem więcej pytań ale wyleciały... :P być może przez to że zacząłem czytać posty na forum i wiem nieco więcej.

Jeszcze jedno pytanko mi się nasuneło.. Jeżeli chodzi o hodowle to czy wystarczy zwykła doniczka czy może musi być jakaś płaska itd? zamiast ziemi sypie torf ale czy tak normlanie całą doniczkę.. tak jak bym zwykłą roślinke sobie sadził do doniczki? (tu chodzi gdyby sadził małą rosiczke np przesadzał) I czy w podstawku ma cały czas być dużo wody i to tyle żeby aż pływało?

Odnośnik do odpowiedzi

No tak czytałem to... Czyli mam się domyślać że torf zastępuje zwykłą ziemie i sypie się go normlanie... tyle samo ile ma zwykły kwiat doniczkowy. A wody ma być tyle żeby nie przekraczało 2.5cm czyli jakieś wypasiste muszą być te podstawki.

Edytowane przez Kris21
Odnośnik do odpowiedzi

doniczka powinna stać w wodzie aby zapewnić ciągła wilgotnośc podłoża ... i czy to będzie 1 cm czy 2 cm to już nie ma tak strasznie wielkiego znaczenia ale ważne jest aby raczej nie przekraczać górnej wartości bo wtedy roślina będzie pływała :)

generalnie postaw doniczkę w raczej wyższej podstawce aby zapenić jej wyższy poziom wody (oczywiście destylowanej) i nie będziesz musiał dolewać codziennie :P

Odnośnik do odpowiedzi

No dzięki za odpowiedź :) Dzisiaj przyszły do mnie dwie spatulaty ale normlanie miałem radochę :D

Mam kolejne pytanko... Ogólnie rosiczki potrzebują dużo światła a co jeśli jest taka szaruga na dworze bo niby jasno jest ale słońce schowane jest za chmurami.. czy to im że tak powiem "nie szkodzi"? :D (ten brak słoneczka)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje:) Muszę więc się zaopatrzyc w jakąś energooszczędną żarówkę. Jeszcze jedno... Mam dwie małe rosiczki a zauważyłem że u jednej od dołu trochę liśćie robią się żółte:( Jak czytałem na forum to może być efekt małej ilości światła i niby ogólnie od dołu może się tak dziać ale czy na pewno? bo kurde ja nie chcę żeby mi się z nią coś stało niedobrego :O

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde taka mała rosiczka a już liście schną ze starości :D A to mam się ich w jakiś sposób pozbyć czy mają zostać? A w ogóle mam jeszcze jedno takie pytanko... Jeżeli chodzi o doświetlanie to może tak być że rosiczka stoi sobie na parapecie a koło godziny 17 jak już jestem w domu przestawiam ja pod lampę i przez 5h do 22 stoi sobie po lampką?

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczke możesz przestawiać bez żadnych konsekwencji poczytaj tylko jeszcz o oświetleniu bo zwykła żarówka energooszczędna na nic się nie zda. Stare liście (uschnięte) możesz odciąć lub zostawić ale teraz lepiej już obcinać bo może pojawić się pleśń, w lecie gdy jest otwarte okno i bardziej przewiewnie nie musisz usuwać starych liści.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.