Evka13 Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 Około tydzień temu przyszły mi z nepenti roślinki, a wśród nich drosera hamiltonii. Postawiłam ją do podstawki z wodą destylowaną na południowy parapet, na którym jest dużo słońca. Niestety roślince zaczęły brązowieć końcówki liści. Roślinka nadal nie ma kropelek lepkiej cieczy i listki, które wyrastają ze środka zaczynają nabierć brązowego odcienia. Co się z nią dzieje?? Jak mogę jej pomóc?? Proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 Za mała ilość światła lub jeśli przyszła z nepenti -> za mała wilgotność (w nepenti jakoś dziwnie robią iż rosiczki od nich często potrzebują na początku 1-2 tyg wyższej wilgotności). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 Tak jak napisał maklerw roslina ma zbyt małą wilgotność. Jesli masz rośliny w terrarium polecam zeby na 2 tygodnie dołączyła do nich d. hamiltonii. Po tym okresie wszytko pownno być ok. Identyczny problem miałem ze swoja d. hamiltonii . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 1 Września 2007 Autor Share Napisano 1 Września 2007 Nie hoduję roślinek w terrarium tylko - jak już pisałam na południowym parapecie. Czy przykrycie uciętą butelką może pomóc?? Jakie są inne sposoby na zwiększenie wilgotności jeżeli nie posiada się terra?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 (edytowane) Innym sosobem na podwyzszenie wilgotności może być podstawka z keramzytem. Przykrycie butelka jest bardziej ryzykowne. Roślina moze sie ugotować przy mocniejszym słońcu. Edytowane 1 Września 2007 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 1 Września 2007 Autor Share Napisano 1 Września 2007 A skąd mogę zdobyć keramzyt i co to w ogóle jest?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 (edytowane) Keramzyt możesz kupić w sklępie ogrodiniczym O tym co to jest i jak wygląda możesz znależć w googlach Edytowane 1 Września 2007 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 - butelka -> możesz ugotować rośline - keramzyt -> poproś sprzedawce a na pewno będzie wiedział - możesz też dać po prostu duża , 2-3 razy większą średnice podstawki, efekt będzie podobn jak z keramzytem a sposób łatwiejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 2 Września 2007 Autor Share Napisano 2 Września 2007 Ja właśnie postawiłam roslinkę na dużej podstawce i gdy na polu nie jest zbyt gorąco przykrywam ją butelką, a w gorące dni butelkę ściągam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi