Yanek Napisano 3 Września 2007 Share Napisano 3 Września 2007 Niedawno dałem się wysypać kwitnącemu filiformisowi (zimnolubny). Teraz widze male sieweczki wokol niego. Czy to mozliwe, ze nasionka wykielkowaly bez stratyfikacji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Września 2007 Share Napisano 3 Września 2007 Możliwe, świezych nasion nie trzeba stratyfikować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yanek Napisano 3 Września 2007 Autor Share Napisano 3 Września 2007 Możliwe, świezych nasion nie trzeba stratyfikować Nie wiedziałem o tym. Dzieki szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Września 2007 Share Napisano 3 Września 2007 Nasiona dopiero po jakimś czasie od wysypania wchodza w okres spoczynku. Wówczas, aby je pobudzić do kiełkowania muszą nastąpić pewne określone czynniki w określonej kolejności. Widać, twoje nasionka nie zdażyły przejść w stan spoczynku. W naturze oczywiście siewki zostałyby wytępione przez zimę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 Przecież filiforfmis jest rosiczką tropikalną o ile mi się dobrze wydaje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yanek Napisano 5 Września 2007 Autor Share Napisano 5 Września 2007 Przecież filiforfmis jest rosiczką tropikalną o ile mi się dobrze wydaje... Tak, ale wersja red. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 coś w tym jest że świeże nasiona nie wymagają stratyfikacji. miałem świeże nasiona ( ze 2 miesiące miały wiec nie wiem czy można je jeszcze nazwać świeżymi) tłustosza pospolitego i wrzuciłem je do doniczki. miały tak zostać na zimę. Po ponad miesiącu poza domem przyjeżdżam, patrzę a tu wykiełkowały małe tłustosze. Niedługo będę miał nasiona intermedii, wysieje trochę i zobaczę co będzie. Pytałem kiedyś na fizjologii roślin o muchołówkę, jaki jest sens że świeżych nasion nie trzeba stratyfikować a starsze tak. Pani doktor nie znała sensownej odpowiedzi. To trochę bez sensu bo tak napisał Cephalotus jeżeli rośliny za wcześnie wykiełkują to zabije je mróz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi