Mateo_324 Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 witajcie. Mam male pytanko, jak narazie moje pierwsze na tym forum skierowane do Was, poniewaz roślinami owadozernymi interesuje sie od niedawna. Kupiłem w sklepie Nepenti nasionka D. intermedia, mam zamiar je zaniedługo wysiac i w związku z tym mam kilka niejasności, mam nadzieje ze mi pomozecie. Czy stratyfikacja jest konieczna? kiedy najlepiej zacząc? gdzie jest najlepiej trzymac siewki? jak długo ? i jeszcze dodatkowe informacje które pomogłyby mi osiągnąc sukces:) z góry dzieki... i prosze o wyrozumiałość jezeli cos bedzie nie tak... pozdrawiam:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 Najlepszym sposobem jest stratyfikacja naturalna, tzn.: Wysiewasz nasiona (mam nadzieję, że wiesz jak), doniczkę dajesz na balkon, postoi przez zimę a na wiosnę nasiona zaczną kiełkować. W ten sposób zachowasz naturalny cykl rozwoju tej rośliny. Torf w trakcie takij stratyfikacji utrzymuj wilgotny, w zimę wielkiego parowania nie ma, ale zawsze coś tam przeschnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo_324 Napisano 6 Września 2007 Autor Share Napisano 6 Września 2007 a jeżeli woda zamarznie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pessos Napisano 6 Września 2007 Share Napisano 6 Września 2007 (edytowane) ... Edytowane 28 Listopada 2007 przez pessos Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo_324 Napisano 6 Września 2007 Autor Share Napisano 6 Września 2007 ok... dziek... raczej "wrzucę" je do lodówki... pozdro... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi