Skocz do zawartości

Stratyfikacja D. Intermedia

Mateo_324

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie. Mam male pytanko, jak narazie moje pierwsze na tym forum skierowane do Was, poniewaz roślinami owadozernymi interesuje sie od niedawna.

Kupiłem w sklepie Nepenti nasionka D. intermedia, mam zamiar je zaniedługo wysiac i w związku z tym mam kilka niejasności, mam nadzieje ze mi pomozecie.

Czy stratyfikacja jest konieczna? kiedy najlepiej zacząc? gdzie jest najlepiej trzymac siewki? jak długo ? i jeszcze dodatkowe informacje które pomogłyby mi osiągnąc sukces:)

z góry dzieki... i prosze o wyrozumiałość jezeli cos bedzie nie tak... pozdrawiam:)

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym sposobem jest stratyfikacja naturalna, tzn.: Wysiewasz nasiona (mam nadzieję, że wiesz jak), doniczkę dajesz na balkon, postoi przez zimę a na wiosnę nasiona zaczną kiełkować. W ten sposób zachowasz naturalny cykl rozwoju tej rośliny. Torf w trakcie takij stratyfikacji utrzymuj wilgotny, w zimę wielkiego parowania nie ma, ale zawsze coś tam przeschnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.