Gość BartoszW Napisano 7 Września 2007 Share Napisano 7 Września 2007 (edytowane) Mam pytanie. Kiedy u rosiczek pigmejskich można się spodziewać gemmea? Bo jak wiadomo, pigmejki są małe, i mają owłosioną łodyżkę. Interesuję mnie też czy da się nie zauważyć gemmea. Pozdro Edytowane 7 Września 2007 przez BartoszW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Września 2007 Share Napisano 7 Września 2007 Pigmejki wcale nie są małe !!! I wcale nie mają owłosionej łodyżki. Gemae nie da się nie zawuważyć. Aby otrzymać gemae musisz (według jednych) wprowadzić je w okres suszy albo według mnie poczekać aż same wydadzą, dzieje się to zazwyczaj po kwitnieniu, najlepiej obficie dokarmiać roślinki, daje to "impuls" do tworzenia gemae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 7 Września 2007 Share Napisano 7 Września 2007 Polecam przeczytać temat http://nepenti.pl/forumpl/Wszystko-O-Gemmae-t3533.html Nie zamykam bo może jeszcze ktoś coś ciekawego dopisze. I polecam post wyżej ( marklew Post #2 ) Pozdrawiam jkwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 8 Września 2007 Share Napisano 8 Września 2007 moje pigmejki wydały gemmae po tym jak przez zimę rosły pod sztucznym oświetleniem i wystawiłem je któregoś słonecznego kwietniowego dnia na słońce. u 2 gatunków wkrótce się pojawiły. może to jest jakiś sposób. u Drosery scorpioides gemmae są całkiem duże, u innych mniejsze ale widać kiedy się pojawią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 prosze o pomoc nie wiem jak ja mam je zebarac i jak rozpoznacz ze sa gotowe do zebrania pomoze ktos ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi