Skocz do zawartości

Gemmea Kiedy?

Gość BartoszW

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BartoszW

Mam pytanie. Kiedy u rosiczek pigmejskich można się spodziewać gemmea? Bo jak wiadomo, pigmejki są małe, i mają owłosioną łodyżkę. Interesuję mnie też czy da się nie zauważyć gemmea.

Pozdro

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

Pigmejki wcale nie są małe !!! I wcale nie mają owłosionej łodyżki. Gemae nie da się nie zawuważyć. Aby otrzymać gemae musisz (według jednych) wprowadzić je w okres suszy albo według mnie poczekać aż same wydadzą, dzieje się to zazwyczaj po kwitnieniu, najlepiej obficie dokarmiać roślinki, daje to "impuls" do tworzenia gemae.

Odnośnik do odpowiedzi

moje pigmejki wydały gemmae po tym jak przez zimę rosły pod sztucznym oświetleniem i wystawiłem je któregoś słonecznego kwietniowego dnia na słońce. u 2 gatunków wkrótce się pojawiły. może to jest jakiś sposób.

u Drosery scorpioides gemmae są całkiem duże, u innych mniejsze ale widać kiedy się pojawią.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.