Gość Nepenthes Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Witam Mam N. bongso, który zaczął chyba zamierać. Miejsce, gdzie wychodził nowy liść zrobiło się czarne i nie chce rosnąć. Stożek wzrostu z zewnątrz wygląda normalnie, tylko w środku coś nieciekawie. ROślina ma wilgotność ok. 75%, rozproszone światło, na wieczór wpuszczam do terra odrobine mgły żeby podwyższyć wilgotność, temperatura w nocy spada o ok. 5 - 7 stopni. Z góry dziękuję Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Jeżeli masz możliwość to pokaż zdjęcie rośliny. Bez zdjęcia trudno jest cokolwiek powiedzieć na temat twojej rośliny. Powiedz od kiedy go masz (jeżeli od nie dawna to może aklimatyzacja?), jak go podlewasz (być może ma za mokro i jest przelany)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 (edytowane) Niestety, roślina jest jeszcze mała (ok. 4 cm), a mój aparat jest mało szczegółowy i nic nie widać na zdjęciach. Dzbanecznika mam od niecałych trzech tygodni, lecz kupowałem wtedy też inne górskie dzbaneczniki, nawet bardziej wrażliwe, trzymane przedtem w takich samych warunkach, więc nie sądzę, że to wina nieprawidłowej aklimatyzacji. Edytowane 17 Września 2007 przez Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Ciężko co kolwiek stwierdzić...ja mam (a właściwie miałem)podobny problem z "hookerianą"- stożek wzrostu przestał rosnąć U mnie było to spowodowane przesuszeniem. Wymieniłem podłoże na mech sphagnum (lepiej trzyma wilgoć i zapewnia dobry drenaż korzeniom) i po ok. 2 tygodniach stożek wzrostu zaczął odżywać. Według mnie pozostało tobie czekać na rozwój sytuacji... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Do Olekdom: użyłeś żywego mchu czy suszonego?? Po prostu włożyłeś mecha do doniczki a w niego dzbenecznika?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Używam suszonego mchu. Po jakimś czasie, kiedy jest cały czas wilgotny i ma dostęp do światła, zaczyna "ożywać" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixi Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Używam suszonego mchu. Po jakimś czasie, kiedy jest cały czas wilgotny i ma dostęp do światła, zaczyna "ożywać" Ma za mokro lub za zimno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Ma za mokro lub za zimno Roślinom to nie przeszkadza Za zimno raczej napewno nie ma- cały czas ok. 28 stopni Celsjusza, cały czas jest wilgotny. W naturze też raczej występuje żywy mech a nie suszony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip_CK Napisano 22 Września 2007 Share Napisano 22 Września 2007 Też posiadam N.Bongso, z tym, że u mnie wilgotność nie spada poniżej 90%, jeśli kupiłes go 3 tyg. temu to pewnie sie aklimatyzuje poczekaj jeszcze jakiś czas i może postaraj się zwiększyć wilgotność. pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Dzbanecznik nadal nie rośnie, ale otworzył nowy dzbanek więc nie wiem czy umiera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi