Skocz do zawartości

Nepenthes Bongso

Gość Nepenthes

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nepenthes

Witam

Mam N. bongso, który zaczął chyba zamierać. Miejsce, gdzie wychodził nowy liść zrobiło się czarne i nie chce rosnąć. Stożek wzrostu z zewnątrz wygląda normalnie, tylko w środku coś nieciekawie. ROślina ma wilgotność ok. 75%, rozproszone światło, na wieczór wpuszczam do terra odrobine mgły żeby podwyższyć wilgotność, temperatura w nocy spada o ok. 5 - 7 stopni.

Z góry dziękuję

Nepenthes

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz możliwość to pokaż zdjęcie rośliny. Bez zdjęcia trudno jest cokolwiek powiedzieć na temat twojej rośliny. Powiedz od kiedy go masz (jeżeli od nie dawna to może aklimatyzacja?), jak go podlewasz (być może ma za mokro i jest przelany)?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Niestety, roślina jest jeszcze mała (ok. 4 cm), a mój aparat jest mało szczegółowy i nic nie widać na zdjęciach. Dzbanecznika mam od niecałych trzech tygodni, lecz kupowałem wtedy też inne górskie dzbaneczniki, nawet bardziej wrażliwe, trzymane przedtem w takich samych warunkach, więc nie sądzę, że to wina nieprawidłowej aklimatyzacji.

Edytowane przez Nepenthes
Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko co kolwiek stwierdzić...ja mam (a właściwie miałem)podobny problem z "hookerianą"- stożek wzrostu przestał rosnąć <_< U mnie było to spowodowane przesuszeniem. Wymieniłem podłoże na mech sphagnum (lepiej trzyma wilgoć i zapewnia dobry drenaż korzeniom) i po ok. 2 tygodniach stożek wzrostu zaczął odżywać. Według mnie pozostało tobie czekać na rozwój sytuacji...

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.