Skocz do zawartości

Jak Rozdzielić Dzbanecznika?

Gość Nepenthes

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nepenthes

Witam

Ostatnio na dolnej części łodygi mojego dzbanecznika maxima x fusca wyrosła nowa roślinka. Mam pytanie: jak mogę oddzielić owego dzbanecznika od rośliny macierzystej? Ja stawiam na 3 możliwości:

1. odciąć

2. powoli i delikatnie oderwać

3. zostawić

Stawiam na to pierwsze, ale wolę się upewnić więc proszę o pomoc. Zamieszczam też fotki.

Pozdrawiam,

Nepenthes

post-792-1190398063.jpg

post-792-1190398071.jpg

Edytowane przez Nepenthes
Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najelepiej zostawić. :) Ja próbowałem oderawć i co się przekonałem, że się mocno trzyma :) oderwałem część ale stożek wzrostu został na łodydze.

Więc chyba najlepszym sposobem będzie obciąć, ale ja bym to zrobił teraz bo przecież łatwiej ukorzenić małą sadzonek niż duża, analogicznie do rozmanażania przez łodygę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mi też wyrosła na łodydze nowa roślinka to ją po prostu oderwałem, tylko musiałem tak jakby ją przechylić na bok to sama odpada. Posadziłem małą roślinkę i mi jak na razie pięknie rośnie i nic złego jej się nie dzieje normalnie spryskuję kilka razy dziennie, a podlewam malutko tak, że jest cały czas wilgotny torf, bo jest w małej doniczce, dlatego też polecam Ci oderwać tą małą tylko dopiero jak wykształci minimum 3 listki.

pozdro adamo aj

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.