Gość Nepenthes Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 (edytowane) Witam Ostatnio na dolnej części łodygi mojego dzbanecznika maxima x fusca wyrosła nowa roślinka. Mam pytanie: jak mogę oddzielić owego dzbanecznika od rośliny macierzystej? Ja stawiam na 3 możliwości: 1. odciąć 2. powoli i delikatnie oderwać 3. zostawić Stawiam na to pierwsze, ale wolę się upewnić więc proszę o pomoc. Zamieszczam też fotki. Pozdrawiam, Nepenthes Edytowane 21 Września 2007 przez Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Poczekaj może jak ta nowa łodyga będzie trochę dłuższa, potem odetnij i spróbuj ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Chyba najelepiej zostawić. Ja próbowałem oderawć i co się przekonałem, że się mocno trzyma oderwałem część ale stożek wzrostu został na łodydze. Więc chyba najlepszym sposobem będzie obciąć, ale ja bym to zrobił teraz bo przecież łatwiej ukorzenić małą sadzonek niż duża, analogicznie do rozmanażania przez łodygę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Ja podobnie jak maklerw bym obciął i ukorzenił Możesz też zostawić i będziesz miał pięknego krzaka w przyszłości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 No jet też opcja, że obcinasz całość dzbanka powyżej miejsca, z którego wyrasta ta nowa odnoga. Od tej odciętej częsci odcinasz samą łodygę bez liści i ukorzeniasz resztę. Przy ukorzenianiu dawaj dużo światła. Pozdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 możesz też poczekać aż podrośnie i przysypać nową gałazke torfem po jakimś czasie jak wypusci korzenie to odetniesz i przesadzisz dalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo_aj Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Mi też wyrosła na łodydze nowa roślinka to ją po prostu oderwałem, tylko musiałem tak jakby ją przechylić na bok to sama odpada. Posadziłem małą roślinkę i mi jak na razie pięknie rośnie i nic złego jej się nie dzieje normalnie spryskuję kilka razy dziennie, a podlewam malutko tak, że jest cały czas wilgotny torf, bo jest w małej doniczce, dlatego też polecam Ci oderwać tą małą tylko dopiero jak wykształci minimum 3 listki. pozdro adamo aj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi