Skocz do zawartości

Nicień

Shenici

Rekomendowane odpowiedzi

Czy obecność nicienia w doniczce z sadzonką muchołówki może się przyczynić do jego śmierci? Mam problem z cup trapem ze "skąpiradła", liść liścia się nie trzyma (przy próbie przesadzenia, zresztą w tej sytuacji zaniechanej) i wydaje mi się że ma to coś wspólnego z widzianym dziś nicieniem :(

Proszę o pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Takie przejrzyste? Ja miałem tak że coś mi wyjadło rosiczkę od środka, potem wyszły na wierzch i dojadały resztę....

Stało się to właśnie po lecie.

Pani w sklepie skarżyła się na ślimaki bezskorupkowe ale mi to bardziej przypominało nicienie. Całkiem z drugiej strony możliwe bo to co jadły się błyszczało.

Było za późno ale może ją przesadź, nie powinno jej to chyba zaszkodzić bo jak do mnie przyszła muchołówka z nepenti to też było lekko wyrwana i ją wsadziłem i rośnie.

Trzymaj mokrą ziemie zanim przesadzisz bo wyjdą na liście.

Muchołówki mają prosty system korzeniowy i chyba dobrze przesadzanie znoszą.

Odnośnik do odpowiedzi

Moof ma racie chyba mówicie o ziemiórkach. Więkoszość nicieni z jakimi się spotkałem była drapieżna.Jeśli natomiast tak jak wspomniałeś liść się liścia nie trzyma co interpretuję jak odrywające się przy nawet słabym pociągnięciu liście, możliwe ,że bulwa jest uszkodzona.

Odnośnik do odpowiedzi

moofofoofga to na pewno nie nicienie, było długie i przezroczyste, widziałem fragment, ale dokładnie jak przechodziło z jednej części ziemi do drugiej

paulo09: w tej muchołówce czegoś takiego jak bulwa nie zaobserwowałem :| nie wiem sam co o tym myśleć, może zapytać o jakąś reklamacje?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mało OT odnosząc się do wypowiedzi wyżej

Szczerze to ja też nie znalazłem bulwy jak przesadzałem moją muchołówkę tydzień temu :huh: Znalazłem coś na kształt kłącza jak u tataraków tzn liście wyrastały jeden za drugim wzdłuż tego kłącza i z tego normalnie korzonki :mellow: A muchołówka po przesadzeniu zaczęła rosnąć jak głupia :) a mała to ona nie jet liściory długości 15cm i półapki na 3cm :rolleyes: Kupiona w jakimś supermarkecie tej wiosny

Pozdrawiam

Szymon

Odnośnik do odpowiedzi

czy jeśli bulwa zgniła (nie ma po niej śladu praktycznie) to czy może byc to podstawą do reklamacji? tak trochę głupio utopić 30 zł nie z własnej winy tylko czy to nicieni czy gnijącej bulwy :|

Odnośnik do odpowiedzi

Mały wykład:

Bulwa -bardzo zgrubiała część korzenia lub pędu, pełniąca w roślinie funkcję spichrzową, tzn. jest magazynem substancji zapasowych, głównie białek i cukrów – szczególnie skrobi. U bylin bulwa jest organem przetrwalnikowym. W czasie okresu niesprzyjającego wegetacji, np. zimy, lub suszy, pęd nadziemny rośliny obumiera, ale z bulwy, w której znajdują się substancje zapasowe oraz zawiązki pędów, może odtworzyć się nowa roślina. U niektórych roślin (np. storczyki) bulwa może magazynować wodę. U wielu roślin bulwa może też pełnić jeszcze jedną funkcję – służyć do rozmnażania wegetatywnego. Bulwa zbudowana jest głównie z tkanki miękiszowej. Biorąc pod uwagę pochodzenie bulw dzielimy je na dwie grupy:

bulwy korzeniowe – powstają z przekształconego korzenia. Posiada kilka nazw m.in. korzeń bulwiasty. Typowym przykładem i najbardziej znaną rośliną, posiadającą tego typu organy spichrzowe jest dalia. Zgrubiałe organy spichrzowe tworzą karpę, wyrastającą u podstawy starych pędów. Te przekształcone korzenie gromadzą materiały zapasowe dla rośliny na okres spoczynku. Przykłady roślin o bulwiastych korzeniach: dalia, pustynnik, kliwia, jaskier, alstremeria.

bulwy pędowe – wytwarzane są przez inne niż korzeń części rośliny. Mogą być nadziemne, lub podziemne. Wyglądem i kształtem przypominają cebulę i bardzo często są z nią mylone (chocby bulwy krokusa. Wiele spośród tych krągłych lub lekko spłaszczonych organów ma gładką lub włóknistą tunikę i, podobnie jak cebula, centralny pąk wierzchołkowy (lub dwa) na górze. Budowa wewnętrzna jest zupełnie inna niż cebuli. Materiały zapasowe gromadzone są w dolnej części pędu, a nie w łuskach, natomiast tunika składa się z suchych podstaw liści z poprzedniego sezonu. Inną ważną różnicą jest to, iż bulwa jest jednoroczna. W okresie wzrostu, zapasy wyczerpują się, a bulwa się kurczy. Jednocześnie jednak, jedna lub więcej nowych bulw zaczyna tworzyc sę nad starą bulwą lub z boku. Te nowo powstałe stanowią materiał nasadzeniowy na następny rok, kiedy to zakwitną. Do najpopularniejszych przedstawicieli roślin o bulwach pędowych należą: mieczyk, krokus, zimowit, frezja, acidantera

bulwy hypokotylowej.

Myśle ,że teraz jest wszystko jasne.

Pessos zamiast się chwalić porób zdjęcia i wstaw. Myślę .że każdy chciałby to cudo zobaczyć;-)

Zdjęcie:

Górne koło -pęd kwiatowy

Dolne koło - ,,bulwa,,

post-1741-1190791356.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Primo nie chwalę się, tylko piszę co widziałem jak przesadzałem muchołówkę <_<

Secundo - świetna rada moderatora wykopać roślinkę i męczyć ją jeszcze raz jeszcze raz w celu poczynienia fotek w okresie tuż przed zimowaniem... :huh:

Pozdrawiam

Szymon

Odnośnik do odpowiedzi

Secundo - świetna rada moderatora wykopać roślinkę i męczyć ją jeszcze raz jeszcze raz w celu poczynienia fotek w okresie tuż przed zimowaniem...

Muchołówki to twarde rośliny :) a już paulo09 zna się na rzeczy i na pewno nic nie będzie tej muchołówce... sam niedawno rozsadzałem sadzonki :) jeżeli zrobi się to w odpowiedni sposób to roślinom nic się nie stanie.

Co do tematu - czy ma jeszcze zdrowe liście? jeżeli tak to sadzonki liściowe porób. Nie ma bulwy? Rozumiem że liście sobie ot tak leżą luzem na podłożu? Jezeli mają trochę "białego" przy dolnej części liścia to sadzonki łatwo się przyjmą. Trudno tak określić co zaatakowało Twoją roślinę bez fotek, zwłaszcza jeżeli to jakiś rzadziej spotykany nicień...

Odnośnik do odpowiedzi

Pessos:

1 Fotka jest stara.

2 Poświęciłem różnym roślinom ponad 6 lat więc wiem coś o nich.

3 Chodziło mi o zdjęcie muchołówki ,a nie bulwy. Skoro jest taka duża jak mówisz chętnie ją zobaczymy.Jeżeli liść wyrasta ponad 15 cm nad powierzchnię ziemi to gratuluję widoku. Rośliny z hiper i supermarketów są sztucznie pędzone.

4 Zimowanie można zacząć nawet i w grudniu jeżeli się podejdzie do tego w odpowiedni sposób, jak wiadomo ,,praktyka,, czyni mistrza.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu - czy ma jeszcze zdrowe liście? jeżeli tak to sadzonki liściowe porób. Nie ma bulwy? Rozumiem że liście sobie ot tak leżą luzem na podłożu? Jezeli mają trochę "białego" przy dolnej części liścia to sadzonki łatwo się przyjmą. Trudno tak określić co zaatakowało Twoją roślinę bez fotek, zwłaszcza jeżeli to jakiś rzadziej spotykany nicień...

liście gniją od dołu, nicienie trochę trudno znaleść, ale wiem co widziałem :|

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli gniją od dołu to bardzo niedobrze... wyjmij całą roślinę i delikatnie przemyj ją wodą destylowaną, a następnie przesadź. Nie masz możliwości zrobienia zdjęcia rośliny?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.