Skocz do zawartości

Drosera Nidiformis - Pęd Kwiatowy

Evka13

Rekomendowane odpowiedzi

Mojej d. nidiformis właśnie zaczyna rosnąć pęd kwiatowy. Nie wiem czy go zostawić czy odciąć. Na nepenti pisze, że najczęściej rosiczka ta po kwitnieniu umiera, a ja nie chcę jej stracić. Ale na tym forum wyczytałam, że po kwitnieniu nie umiera tylko marnieje więc nie wiem już czemu wierzyć. Co Wy radzicie zrobić?? Zaryzykować i zostawić, bo chciałabym mieć nasiona czy może lepiej uciąć??

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba zostwię, bo wydaje mi się, że ma dobre warunki ponieważ ma duże kropelki i szybko rośnie... a w razie czego mam jeszcze sadzonki liściowe i jedną zapasową nidiformis

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie padają moja Drosera spatulata jakos ma 2 pedy kwiatowe i nie padł nawet 1 liść. Jednak czasami bywa tak ze kwiat sam odpada tak miałem Drosera madagascariensis i własnie Drosera Nidiformis ale ja tam zawsze zostawiam. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie padają moja Drosera spatulata jakos ma 2 pedy kwiatowe i nie padł nawet 1 liść. Jednak czasami bywa tak ze kwiat sam odpada tak miałem Drosera madagascariensis i własnie Drosera Nidiformis ale ja tam zawsze zostawiam. :P

Proponuje się dokształcić, są specyficzne gatunki rosic, które padają/słabną po kwitnieciu, spatulata do nich nie należy.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.