Evka13 Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 Mojej d. nidiformis właśnie zaczyna rosnąć pęd kwiatowy. Nie wiem czy go zostawić czy odciąć. Na nepenti pisze, że najczęściej rosiczka ta po kwitnieniu umiera, a ja nie chcę jej stracić. Ale na tym forum wyczytałam, że po kwitnieniu nie umiera tylko marnieje więc nie wiem już czemu wierzyć. Co Wy radzicie zrobić?? Zaryzykować i zostawić, bo chciałabym mieć nasiona czy może lepiej uciąć?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Września 2007 Share Napisano 25 Września 2007 Jak wolisz, jak ma dobre warunki to nie padnie. Decyzja należy do Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 25 Września 2007 Autor Share Napisano 25 Września 2007 No to chyba zostwię, bo wydaje mi się, że ma dobre warunki ponieważ ma duże kropelki i szybko rośnie... a w razie czego mam jeszcze sadzonki liściowe i jedną zapasową nidiformis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giniol Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Raczej nie padają moja Drosera spatulata jakos ma 2 pedy kwiatowe i nie padł nawet 1 liść. Jednak czasami bywa tak ze kwiat sam odpada tak miałem Drosera madagascariensis i własnie Drosera Nidiformis ale ja tam zawsze zostawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Raczej nie padają moja Drosera spatulata jakos ma 2 pedy kwiatowe i nie padł nawet 1 liść. Jednak czasami bywa tak ze kwiat sam odpada tak miałem Drosera madagascariensis i własnie Drosera Nidiformis ale ja tam zawsze zostawiam. Proponuje się dokształcić, są specyficzne gatunki rosic, które padają/słabną po kwitnieciu, spatulata do nich nie należy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giniol Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Yo a o tym to nie wiedziałem ale i tak wole zahcowywac pedy kwiatowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi