Kris21 Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 Zrobiłem stratyfikacje nasion rosiczki rotundifolia... Zrobiłem to tak że torf był wilgotny i włożyłem do lodówki na miesiąc. Jak teraz wyciągłem to wszedzie na powierzchni jest pleśń Czy moge coś jeszcze zrobić czy to już koniec jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 Użyj Topsinu i czekaj. Swoją drogą jeden miesiąc stratyfikacji to trochę mało. lepszym rozwiązaniem był by wysiew np w listopadzie i pozostawienie tak wysianych doniczek na dworze do wiosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 27 Września 2007 Autor Share Napisano 27 Września 2007 Czytałem na forum że miesiąc wystarczy... niektórzy nawet pisali że 3 tygodnie.. A poza tym to czytałem że młode roślinki można oszukać jeżeli chodzi o zime... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 w lodówce jest bardzo mały obieg powietrza. jeżeli coś co trzymałeś w lodówce spleśniało i grzyb wydał zarodniki to ich stężenie w powietrzu musiało być duże. Więc nic dziwnego że torf zacząl pleśnieć. Ogólnie w lodówce jest mnóstwo bakterii i grzybów. Nie rozwijają się bujnie bo niska temperatura im na to nie pozwala. ale są. Nie wiem czy jest sens kupowania topsinu, 10 nasion rotundifolii kosztuje 1zł,100szt - 8zł a topsin 15zł. Tym bardziej że piszesz że pleśni jest dużo i całkiem prawdopodobne że zaatakowała już nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 28 Września 2007 Autor Share Napisano 28 Września 2007 Ehhh no to faktycznie nie ma najmniejszego sensu... Będe musiał kupic nowe nasiona a poza tym znowu będe musiał długo czekać bo nic nie zrobię. Dzięki za odpowiedzi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi