mmandi Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 Mój kolega niedawno miał okazję być w Wenezueli, gdzie nie w pełni świadomy widział takie cudeńka: RORAIMA jeżeli rozpoznajecie gatunki to piszcie poniżej czerwony kwiat to prawdopodobnie u. campbelliana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzsmi11 Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 Piekne zdjecia ! Ja wczoraj ogladalem program na Animal Planet wlasnie o Raraimie i musze z przykroscia stwierdzic ze pomylono w nim kapturnice z dzbanecznikiem A myslalem ze to profesjonalisci... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 (edytowane) Sam chyba nie jesteś profesjonalistą, bo pomylono tam heliamfore z dzbanecznikiem A fotki genialne, sam marzę o tym, żeby kiedyś pojechać na Roraime. Edytowane 1 Października 2007 przez Matek# Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 Rozmawiaeęm kiedyś z chłopakiem koleżanki mojej żony, który to był chyba ze 2 lata temu na Roraimie. Koszt wycieczki to około 7 tys. zł.Wyszłoby go taniej gdyby wcześniej rezerwował bilet lotniczy. Ze zdjęć owadożernych miał tylko heliamfory. Jeśli chodzi o mylenie nazw heliamfor i dzbaneczników to cały bajer polega na ich nazwie w jezyku angielskim, tłumacz nie znający się na owadożerach może się walnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 wyprawa gerta, joachima nerza i wistuby kosztowala 20tys euro od osoby, ale zeby znalezc te kilka nowych gatunkow musieli latac helikopterem. Te rejony nadal sa bardzo niedostepne, nieodkryte i niebezpieczne. Zdjecia dalem do identyfkacji Fernando Rivadavii zeby nie bylo watpliwosci co do tych rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 Oto informacje, ktore uzyskalem. Chlopaki (Fernando i Carlos z Brazylii) mieli niezly ubaw z naszego jezyka. Niechcacy dalem podpisy i powitanie po polsku:) - P.S. We understand nothing of the polish language (laughs and laughs). Powiedzieli, iz bez zdjec calego srodowiska nie sa w stanie ocenic gatunkow w 100%, ale rosiczka to d roraimae. Co do plywacza - u quelchii jezeli rosl na ziemi oraz u campbelliana jezeli rosl jak epifit. Jest tak wiele form kwiatow, ze nie sa w stanie powiedziec na 100% bez tych informacji. Co do heliamfory to nutans lub heterodoxa, przydaloby sie zdjecie calej rosliny, ale sa rowniez takie tezy- jezeli zdjecie bylo robione na Monte/Tepui/Mount Roraima to nutans, jezeli na Gran Sabana to heterodoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzsmi11 Napisano 2 Października 2007 Share Napisano 2 Października 2007 Do Matek# : oczywiscie ze nie jestem profesjonalista. Sorki za pomylke i dzieki za poprawienie Widze ze nie tylko ja ogladalem ten program Sory za offtop :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi