neo_constantine Napisano 1 Marca 2006 Share Napisano 1 Marca 2006 Witam! Dzisiaj zakupiłem kapturnice w ogrodzie Botanicznym w Łodzi. Nie powiem jest dość sporych rozmiarów i sądzę że jest to gatunek - 'moorei'. Niestety nie mogę zamieścić jej zdjęc ze względów technicznych ... postaram się to jednak jak najszybciej zrobić.Ale nie o tym chciałbym pisac w tym temacie. Interesuje mnie bowiem jak wygląda kapturnica po zimowaniu a jak przed? Pytałem się sprzedawcy czy jest ona już po 'hibernacji' - mężczyzna ten stwiersził że tak ale obawiam się że to laik ( gdyż gdy pytałem o dzbaneczniki które wiziały tuż nademną to upierał się że to Alata a nie -'Ventrata' , a jak wiadomo niewiele osób w europie ma prawdziwą Alate). Cała kapturnica jest brunatna z niewielkimi zielonymi końcówkami 'przykrywek'=moja robocza nazwa . Czy zatem jest ona po zimowaniu czy przed? [/i] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 1 Marca 2006 Share Napisano 1 Marca 2006 Jakby zimowała miałaby poprzysychane liście. Szkoda że nie masz zdjęcia tej roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 1 Marca 2006 Autor Share Napisano 1 Marca 2006 Nie ma poprzysychanych ( aż tak bardzo liści ). Są dwa liście u których 'przykrywki' uschły. Co mam z nimi zrobić ( z owymi przykrywkami) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 2 Marca 2006 Share Napisano 2 Marca 2006 To najprawdopodobniej roslina od nas, wyslalismy 2-3 takie sztuki do sklepiku przy Palmiarni + kilka roznych gatunkow rosiczek. Jest to s.moorei i juz wychodzi z okresu spoczynku. Z ciekawosci, jaka cene przedstawil sprzedawca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 3 Marca 2006 Autor Share Napisano 3 Marca 2006 NA PRAWDE SPORA BO AŻ 32 liście o wysokości 10-15cm :shock: :shock: . Ale myślę że się opłacało bo zapłaciłem 30zł :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Początkujący Napisano 3 Marca 2006 Share Napisano 3 Marca 2006 Ja też tam kupiłem (Łódzka Palmiarnia) ale Kapturnice papuzią!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 9 Marca 2006 Share Napisano 9 Marca 2006 a ile ta kapturnica w Nepentii kosztuje ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 9 Marca 2006 Share Napisano 9 Marca 2006 a ile ta kapturnica w Nepentii kosztuje ? Oj... wystarczy spojrzeć. Sarracenia psittacina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 14 Marca 2006 Share Napisano 14 Marca 2006 a mi chodzilo o moorei neo_constantine kupil duza kapturnice za 30 zl to chyba nie jest duzo, w nepenti moze bylo by taniej ( nie wiem ile bo nie ma w ofercie ) ale po doliczeniu minimum 15 zl za przesylke to chyba sie oplacalo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 14 Marca 2006 Share Napisano 14 Marca 2006 U nas 18zl taka sztuka, zostaly jeszcze 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi