Skocz do zawartości

Najpopularniejsze Środki Ochrony Owadożerów

paulo09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , nie wiem czy czy będzie to miało zastosowanie od RO ,ale na innych roślinkach działa. Zwykłą pałeczkę (taką do uszu) zamoczyć w alkoholu lub denaturacie przetrzeć tarczniki i po paru dniach masz martwe tarczniki :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

...Szara pleśń - Teldor, Bravo 500 SC, Topsin M500 SC, Citrosept.

Odpowiednikiem Citroseptu, niedostępnego w wersji dla roślin jest Biosept Active na bazie ekstraktu z grejpfruta.

Edytowane przez Kosa1984
Dzięki. Poprawiłem.
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
Witam! Jaki z tych środków polecacie albo wg was jest najskuteczniejszy na Ziemiórki ? Basudin 600EW, Nemasol 510 SC, Decis 2,5 EC, Winylofos 550 EC ?

Ja na wszystko stosuję Polysect 005SL, przy stężeniu 1% działa bardzo skutecznie na mszyce, a 6% na tarczniki i ziemiórki, te ostatnie dostałem ostatnio w prezencie z roślinami i po jednorazowym oprysku ich nie stwierdziłem, środek ma działanie systemiczne. Nic z tych środków co podałeś nie stosowałem, więc przy wyborze któregoś z nich nie pomogę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kilka postów wyżej przeczytałem, że Polysect jest dobry na wełnowce. W jakim stężeniu opryskiwać? Zgodnie z opisem na opakowaniu?

A tak przy okazji, czy te małe białe coś to wełnowce? Wiem, wiem fotka nie jest zbyt ostra:/

post-6718-1417950457_thumb.jpg

post-6718-1417950468_thumb.jpg

Edytowane przez slonik30
Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem Ci co to, ale miałem ostatnio atak w terrarium tego cholerstwa, lub bardzo podobnego - polysect skopał temu tyłek i wybił pierwszy oprysk doszczętnie. Zrobię jeszcze drugi, dla pewności. Roztwór jak zalecany na opakowaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Witam, pani w ogrodniczym poleciła mi na ziemiórki białe spore kapsułki które umieszczamy w torfie/ziemi, niestety nie mam opakowania a nie pamiętam nazwy tego ustrojstwa, taka piguła ma działać podobno 2-3 tygodnie do całkowitego rozpuszczenia, ew może zostać szkielecik.

Spróbuje jeszcze znaleźć to w necie, na razie bezskutecznie, spotkaliście się z czym takim, może zaszkodzić rosiczką?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pani w ogrodniczym poleciła mi na ziemiórki białe spore kapsułki które umieszczamy w torfie/ziemi, niestety nie mam opakowania a nie pamiętam nazwy tego ustrojstwa, taka piguła ma działać podobno 2-3 tygodnie do całkowitego rozpuszczenia, ew może zostać szkielecik.

Spróbuje jeszcze znaleźć to w necie, na razie bezskutecznie, spotkaliście się z czym takim, może zaszkodzić rosiczką?

Masz na myśli BAYER Provado Combi.

Odnośnik do odpowiedzi