Skocz do zawartości

Rosiczka Drosera Scorpioides 'light Pink Flower'

barczykp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakieś 2 tygodnie temu dostałem wyżej wymienioną rosiczkę, i mam pewnie problemu z nią.

Rosiczka wypuszcza od razu uschnięte liście rosiczkę przesadziłem do nowej ziemi stoi na południowym parapecie.

Niżej foto:

post-3150-1192351025.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a wcześniej też stała na południowym parapecie?może za mało światła albo zła woda.Albo coś z ziemą było nie tak.Może ten od kogo dostałeś ją źle się nią opiekował.

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej, roślina zanim trafiła do ciebie rosła w wysokiej wilgotności. Jeśli nie zapewnisz wyżeszej wilgotności stracisz rośline. Tydzień w wysokiej wilgotności, następny w niżeszej a w 3 tyg możesz już normlnie na parpecie trzymać. Tylko cały czas podczas tych zmian musi być zapewniona duża ilość światła.

Odnośnik do odpowiedzi

wszytkie rośliny zamówiłem w nepenti... już po otworzeniu paczki miała zeschnięte liście.

Przed chwilką przeczytałem artykuł na napenti o rosiczkach pigmejskich.

Oto co tam wyczytałem:

Przed wydaniem przetrwalników, rosiczki często chowają się pod swego rodzaju włoski, i nie wytwarzają żadnych lisków, w ten sposób chronią się przed nadmierną utratą wody.

Może o to u mnie chodzi?

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez zamówiłem ta pigmejke tylko dorosłą i tez około 2 tyg ją mam ,i tez mnie dreczy ten sam problem ?

jesli jest to zwiazane z wilgotnoscia to jak zapewnic jej wyzsza wilgotnosc ?? pozdrawiam:)

Edytowane przez żmija
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.