barczykp Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Witam Jakieś 2 tygodnie temu dostałem wyżej wymienioną rosiczkę, i mam pewnie problemu z nią. Rosiczka wypuszcza od razu uschnięte liście rosiczkę przesadziłem do nowej ziemi stoi na południowym parapecie. Niżej foto: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ola Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 hmmm a wcześniej też stała na południowym parapecie?może za mało światła albo zła woda.Albo coś z ziemą było nie tak.Może ten od kogo dostałeś ją źle się nią opiekował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Najprawdopodobniej, roślina zanim trafiła do ciebie rosła w wysokiej wilgotności. Jeśli nie zapewnisz wyżeszej wilgotności stracisz rośline. Tydzień w wysokiej wilgotności, następny w niżeszej a w 3 tyg możesz już normlnie na parpecie trzymać. Tylko cały czas podczas tych zmian musi być zapewniona duża ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 14 Października 2007 Autor Share Napisano 14 Października 2007 wszytkie rośliny zamówiłem w nepenti... już po otworzeniu paczki miała zeschnięte liście. Przed chwilką przeczytałem artykuł na napenti o rosiczkach pigmejskich. Oto co tam wyczytałem: Przed wydaniem przetrwalników, rosiczki często chowają się pod swego rodzaju włoski, i nie wytwarzają żadnych lisków, w ten sposób chronią się przed nadmierną utratą wody. Może o to u mnie chodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ola Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 albo szok zwiazany z podróżą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 14 Października 2007 Autor Share Napisano 14 Października 2007 całkiem możliwe, jak widać reszta roślin jest także w nie najlepszej kondycji może to też przez to że mniej światła i nie mogą się zebrać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żmija Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 (edytowane) ja tez zamówiłem ta pigmejke tylko dorosłą i tez około 2 tyg ją mam ,i tez mnie dreczy ten sam problem ? jesli jest to zwiazane z wilgotnoscia to jak zapewnic jej wyzsza wilgotnosc ?? pozdrawiam:) Edytowane 14 Października 2007 przez żmija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 glowny problem przy tej roslince to swiatlo i jego brak, przy pochmurnych dniach jakie mamy ostatnio, jest powodem takiego wygladu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żmija Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 (edytowane) ale moja jest doswietlana ok 12 godzin dziennie swietlówka kompaktowa 24w 6400k. mam nadzieje ze to tylko przejsciowe Edytowane 15 Października 2007 przez żmija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 15 Października 2007 Autor Share Napisano 15 Października 2007 U mnie rosiczki "nie lubia stać pod lampką, wolą naturalne światło, a muchołówka wręcz przeciwnie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi