Nwankwo Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 (edytowane) Nie mogą to być larwy, bo mają odnóża i spacerują Nie znam stawonoga, który w stadium larwalnym nie ma odnóży i nie może się poruszać . Edytowane 16 Października 2007 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 17 Października 2007 Autor Share Napisano 17 Października 2007 Hmm , podobne robaczki czasami spotykam w mojej hodowli drewnojadów i czasami też u świerszczy. Wilgoć, rozkładający się owad, albo owoc (nie wiem co dokładniej preferują ) to idealne warunki do ich życia :-). Wg. mnie to są reducenci z rodziny pajęczaków, rozkładają tylko martwe części organizmów. Niestety zapomniałem jak się te robaczki zwią , roztocze mutanty ? Jeżeli oczywiście to te same robaczki co ja posiadam, to nie musisz się martwić. Roślince krzywdy nie zrobią/ Pozdrawiam Hm... pisaliśmy swoje posty w tym samym czasie i ten wcześniej przegapiłem, a jest on mi bardzo pomocy Oczywiście jeśli chodzi o larwy z odnóżami, to miałem na myśli że nie wyglądają jak jakieś glisty, czy gąsienice Wielce prawdopodobnym jest, że opisałeś właśnie te owady, które są u mnie. Rzeczywiście wyglądają na pajęczaki i, wnioskując z faktu, że nie wychodzą poza kielichy, można przyjąć że żywią się martwymi ofiarami rośliny. Poza tym wydaje mi się, że żerują też na miodnikach kapturnicy. O samą roślinę zresztą się nie martwię - rośnie dobrze Martwi mnie co innego - czy zimą, jak nie będzie "świeżej dostawy owadów", nie zechcą zmienić miejsca przebywania i nie rozlezą mi się po mieszkaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Nie, raczej nie ma takiej możliwości :-). One potrzebują dużo wilgoci, preferują miejsca zimniejsze (zwykle żeby się pozbyć nadmiaru tych robaczków zwiększam temperaturę i przesuszam terrarium) i dużo jedzenia czyli zdechłe zwierzęta U mnie nigdy nie spotkałem się z takim robaczkiem swobodnie chodzącym po pokoju Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Idzie zima, kapturnice będą miały sucho, nie ma już świeżych dostaw owadów, więc myślę że problem niedługo rozwiąże się sam. Dzięki wielkie za pomoc! Temat chyba został wyczerpany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi