Skocz do zawartości

Białe Owady Wewnątrz Kielichów

Serbia

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm , podobne robaczki czasami spotykam w mojej hodowli drewnojadów i czasami też u świerszczy. Wilgoć, rozkładający się owad, albo owoc (nie wiem co dokładniej preferują :P) to idealne warunki do ich życia :-). Wg. mnie to są reducenci z rodziny pajęczaków, rozkładają tylko martwe części organizmów. Niestety zapomniałem jak się te robaczki zwią , roztocze mutanty ? :D

Jeżeli oczywiście to te same robaczki co ja posiadam, to nie musisz się martwić. Roślince krzywdy nie zrobią/

Pozdrawiam ;)

Hm... pisaliśmy swoje posty w tym samym czasie i ten wcześniej przegapiłem, a jest on mi bardzo pomocy :)

Oczywiście jeśli chodzi o larwy z odnóżami, to miałem na myśli że nie wyglądają jak jakieś glisty, czy gąsienice ;)

Wielce prawdopodobnym jest, że opisałeś właśnie te owady, które są u mnie. Rzeczywiście wyglądają na pajęczaki i, wnioskując z faktu, że nie wychodzą poza kielichy, można przyjąć że żywią się martwymi ofiarami rośliny. Poza tym wydaje mi się, że żerują też na miodnikach kapturnicy. O samą roślinę zresztą się nie martwię - rośnie dobrze ;) Martwi mnie co innego - czy zimą, jak nie będzie "świeżej dostawy owadów", nie zechcą zmienić miejsca przebywania i nie rozlezą mi się po mieszkaniu?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, raczej nie ma takiej możliwości :-). One potrzebują dużo wilgoci, preferują miejsca zimniejsze (zwykle żeby się pozbyć nadmiaru tych robaczków zwiększam temperaturę i przesuszam terrarium) i dużo jedzenia czyli zdechłe zwierzęta :)

U mnie nigdy nie spotkałem się z takim robaczkiem swobodnie chodzącym po pokoju

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.