Cubic Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Nie chce robic nowego topicu, a mam pytaqnie odnosnie tego rozmnazania. Otoz jak odcialem ped kwiatowy od mojej mucholowki, to wsadzilem ja do torfu bez nacinania, lekko wciskajac caly ped, a koncowke(tam gdzie bylo ciecie) przysypalem troszke torfem. Ku mojemu zdziwieniu tep podniosl sie pionowo do gory(oczywiscie ucieta koncowka byla pod torfem jak na poczatku). Teraz zauwazylem, ze ta kuleczka gdzie powinien sie rozwinac kwiat uschla, ale tylko tak koncoweczka. Czy ktos moze mi to wyjasnic i powiedziec czy cos z tego bedzie czy nie?? Czekam na odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Przysypuje sie 2 koncowki pedu, nie jedna. I zanim posadziles ped mogles odciac koncowke, czyli kwiat. Jak ci usechl to go odetnij i wsadz druga strone pedu tez do torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubic Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 no ja wsadzilem obie koncowki do torfu, ale ta jedna sama sie podniosla i teraz stoi pionowo, na bacznosc to mam teraz tam ingerowac?? zebym przypadkowo czegos nie uszkodzil..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 To musi lezec na torfie, mowie obetnij ta zczarniala koncowke i obie wsadz do torfu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam. Nie bede zakladal nowego tematu, zapytam tu. Pare miesiecy temu wsadzilem ped do sloika. Dawalem mu 100% wilgotonosci. Odkrywalem pare razy dziennie (2-3 razy) na chwile, okolo 10 sec. Moje pytanie brzmi - czy on jeszcze zyje? Nir robilem naciecia wzdluz pedu. Ponizej zdjecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Ja bym jeszcze zostawił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Sprawdź, czy nie pojawiły się takie galaretowate zgrubienia na końcach. Sadzonek nie przygotowujemy w tak dużej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Czyli ma byc do polowy przykryty sloik folia? Dzieki, trzyma sie ten ped tak juz bardzo dlugo. Dla mnie 3 miesace to duzo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Prawidłowo przygotowany pęd/liść daje sadzonki po około miesiącu. Wilgotności w ogóle nie zwiększamy, warunki jak dla roślin dorosłych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi