Lukasz_Nepenti Napisano 15 Października 2007 Share Napisano 15 Października 2007 Ciekawy artykul na powyzszy temat (j ang.) http://www.omnisterra.com/botany/cp/slides/nepprop.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Gdyby jeszcze ten artykuł był po polsku, albo chociaż po niemiecku to bym coś z tego wiedział Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 19 Października 2007 Share Napisano 19 Października 2007 Z chęcią zrobiłąm tlumaczenie tego artykulu na nasz jezyk ojczysty. Praca wygrała z lenistwem. Tekst pt.: "Ukorzenianie sadzonek Dzbanecznika" (oryg.: "Striking Nepenthes Cuttings") autorstwa Trevora Hannama tłum.: Sathis Wybaczcie średnią jakość tłumaczenia ale nie miałam czasu na przeredagowanie tekstu po tłumaczeniu więc to w zasadzie wersja robocza ale myślę, że przekazałam ogóną treść Bawiłem się ostatnio "zmodyfikowanym systemem wilgotnej atmosfery hydroponicznej " (tu nie mogłam znaleźć jakiegoś rozsądnego tłumaczenia ) do kiełkowania sadzonek Dzbanecznika przy użyciu 1% roztworu chloru (?- czy ja cos zle rozumiem?), roztworu I.B.A. oraz mojej wiedzy o hodowli tkankowej przy użyciu sterylnych roztworów. Pomimo, że może się to wydawać skomplikowane, w rzeczywistości takie nie jest, a w 12-miesięcznych testach okazało się metodą w 100% skuteczną. Najpierw gotuj trochę wody przez około 10 minut po czym pozwól jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Kup mały, 50ml pojemnik roztworu I.B.A., który jest sprzedawany w szkółkach leśnych pod nazwą "rootex-L" (nie wiem czy w Polsce będzie to samo ) płynny hormon ukorzeniający. Dostępny jest w stężeniiu 4g/l, które jest zdecydowanie zbyt mocne jak na nasze potrzeby. Zmieszaj 5ml (1 łyżeczka średniej wielkości) roztworu I.B.A. z 20ml (4 średniej wielkości łyżeczki) uprzednio przegotowanej i ostudzonej wody; to będzie Twój "roztwór magazynowy" (w sensie że to przechowywania ) o stężeniu 1000mg/l. Zagotuj kolejny litr wody, pozwól mu ostygnąć i tym razem dodaj 0.2ml (3 krople) "roztworu magazynowego". To będzie środek, którego będziesz używać do ukorzeniania sadzonek. Weź zaszonkę Dzbanecznika o długości około 75-100mm lub z przynajmniej 3 "kolankami", przytnij liście do 1/4 ich pierwotnego rozmiaru i zamocz sadzonkę w wiadrze wody, do której dodano kilka kropel detergentu (detergent działa jako czynnik "moczący" , by mieć pewność, że roślinka jest całkiem mokra). Następnym krokiem jest przygotowanie kilku pojemnik.ow oraz małej plastikowej lub szklanej butelki po soku. Wyczyść butelki roztworem wybielacza (1% aktywnej mocy chloru: Snow White (nazwa wlasna) zmieszana z woda kranową w proporcji 1:4). Wypłucz następnie butelki przegotowaną wodą i napełnij w 3/4 uprzednio przygotowanym roztworem. Oczyść sadzonkę zamaczająć ją w roztworze wybielacza (taka sama moc jak dla butelek) na kilka minut (pewnie tylko koncoweczke ale sie nie upieram ) a nastepnie spłucz przegotowaną wodą. Zrób małe nacięcie w podstawie sadzonki, owiń wacik bawełniany w celu uzyskania "korka" mniej więcej w połowie wysokości sadzonki i wciśnij ten "korek" do szyjki butelki z roztworem do ukorzeniania. Sadzonkę należy tak ustawić by tylko dotykała roztworu. Ustaw butelkę w ciepłym, zacienionym miejscu o wilgotności 50%-70% jeśli to tylko możliwe. Zauważysz ze co kilka dni będziesz musiał poprawiać ustawienie sadzonki tak, aby zawsze dotykała roztworu. W większości wypadków zrogowacenie (zakładam ze to jakas biologiczna nazwa na 1 korzen czy cos ) pojawi się po 3-4 tygodniach, a korzenie pojawią się 1-2 tygonie później. Ukorzenianie tą metodą przyniesie Ci wiele przyjemności. Sam widok korzonków tworzących się tuż nad linią wody jest niesamowity. Kiedy korzonki będą rozwinięte na tyle by utrzymać roślinkę i wzrost nowych liści będzie jasne, że mozna sadzonkę posadzić w ziemię. Teraz czas na tłumaczenie obrazka- nie mam czasu go edytować więc tłumaczę kolejno od góry słowa: 1. liście przycięte w celu zminimalizowania utraty wody 2. korek z wacika 3. poziom roztworu 4. korzonki 5. costam zrogowaciałego, hmm 1 korzonek czy cos:D nie znam sie na biologii Pozdro Sathis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 19 Października 2007 Share Napisano 19 Października 2007 CALLUS, to tkanka która służy roślinie do zarastania ran po np odciętej gałęzi(na bokach starszych drzew widać zgrubienia i "zalewanie" rany), więc myślę, że chodzi tu o to, żeby roślina zaczęła po prostu mnożyć intensywnie komórki, z których mogą powstać korzenie- może po to to nacięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neko Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 tak odnośnie hydroponiki, takie zdjęcie znalazłem na necie ;-) http://www.bestcarnivorousplants.org/fotog...e/main1445.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Chciałbym wypróbować tą metodę ukorzeniania. Nie wiem tylko czy dostanę roztwór I.B.A = rootex-L. Może wiecie czym można by go zastąpić w razie gdybym go nie zdobył?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 (edytowane) IBA brzmi na indoilobutanoic acid czyli kwas 3-indoilomasłowy, auksyna, bardzo podobny w budowie jest kwas IAA czyli indoiloacetec--> kwas indoilooctowy. Będzie ciężko ze zdobyciem, mam na sprzedaż porcje po 10mg, musisz sobie znaleźć w necie skład tego rootexu i poprzeliczać ile tego tam potrzeba Spróbuje kiedyś tego patentu, pewnei w tym rootexie jest jeszcze pare rzeczy, trzeba dokładnie obadać- ja stawiam że moga tam być jeszcze GA3/pochodne. /nie zauważyłem ze podaja stezenia w arcie- ostateczne stezenie używanego roztworu to 0.2mg/litr. trzeba będzie obadac na ventracie jak sie sprawdza (swoja drogą ma ktos mże do oddania pare podrośnietych ventrat do celów naukowych? są swietne jako króliki doświadczalne) Edytowane 17 Czerwca 2008 przez sativ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Dzisiaj nastawie tą metodą ventratę, z tą różnicą że liście nie będa przycięte oraz końcówke umieszcze w butelce z ciemnego szkła, a roślina będzie intensywnie oświetlona. Wieczorkiem edytuje i dam fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Znalazłem zamiennik tego rootexu-L. Ukorzeniacz A aqua ma w składzie kwas 4 indolilomasłowy, ukorzeniacze RHIZOPON ma kwas indolilomasłowy. Jedyny minus tego drugiego to taki, że sprzedają go w ilościach szklarniowych. Kupiłem w internecie ten pierwszy zobaczymy jak się sprawdzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Postanowiłem dać jednak 2x wieksze stezenie IAA niz IBA- jest mniej trwały i słabiej działa. Jest więc ok. 0.4mg/litr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Co to jest to białe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Wata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Pewnie wata, zobacz na rysunek parę postów wyżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Zapomniałem pisać o postępach- ekspozycja na IAA nie przyniosła efektów (ok. 1-1,5 miesiaca) więc dodałem IBA (stężenie końcowe koło 0,2-0,3mg/l, szacunkowa poj. słoiczka to 200ml wiec po prostu wstrzyknąłem do środka nieco koncentratu. Aktualnie wygląda tak: (niedługo pójdzie w glebę) Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez sativ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Bardzo ładne korzonki jak również pasek od zegarka Tak odnośnie ukorzeniania to jest bardzo dobra strona. Z moich doświadczeni doszedłem do wniosku, że ważnym czynnikiem jest przesychanie podłoża. Niewielki w dużym stopniu pobudzało wzrost nowych korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi