Skocz do zawartości

Pęd Kwiatowy U Binaty

RobinCook

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ona podobnie jak muchołówki marnieje jak pojawi się pęd kwiatowy?? Właśnie się pojawił i zastanawiam się co zrobić. Czy bianty są samopylne??

Jeszcze jedno pytanie. Pierwszy raz rozmanżam z liścia moją binate i coś się pojawiło :D !!!!Czy jak już podrośnie mam odczepić od liścia matecznego czy tak zostawić??

Edytowane przez RobinCook
Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć jaka to binata. Część liści dzieli się normalnie na dwa, a część jak u dihitomii. Więc trudno powiedzieć.

Ostatnio zrobione http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/684801fc5f73fb15.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0c0d1a8b70ba510.html

Mam nadzieję, że będziecie wiedzieć jaka to binata.

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie powinieneś obciąc pęd. I tak nie wiadomo czy twoja jest samopylna (większośc nie jest). Po kwitnieniu rosliny zazwyczaj nie zamierają, ale kwitnienie je osłabia, kwiaty są mało atrakcyjne. Obinając pęd kwiatowy roślina szybciej się podzieli.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci również polecam obcięcie kwiatostanu. Kwitniecie na wiosnę i latem można zrozumieć, ale teraz to jest bardzo niewskazane. A każde kwitnienie bardzo osłabia roślinę. I okres zimowania zbliża się jak nic.

Co do binat to ja wiem, ze jedynie bianta small jest samopylna, reszta nie jest, choć mogą się trafić przypadki, że dojdzie do samozapylenia.

Ja mam całą donicę binat z jednego osobnika. Na 30 kwiatostanów, trafi się na prawdę może ze 3 kwiatki z nasionami. Także nie licz że uzyskasz nasiona. Nawet fakt, że się wytworzą nie oznacza, że wykiełkują, albo, ze przeżyją po wykiełkowaniu. Takie mechanizmy ochronne. Samozapylenie nie jest zjawiskiem korzystnym genetycznie, bo nie wprowadza nic innego gatunek nie ewoluuje. Jedne sobie pozwoliły na takie ustępstwo, inne nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za pomoc. Obcinam go!!!

Jeszcze jedno pytanie w sprawie zimowania tej rośliny. Przeczytałem że nie wszytkie binaty trzeba zimować. Te, które bardziej są podzielone nie trzeba. Tylko jest mały problem. Jak dostałęm tę roślinę (podziękowania dla doktora z uczelni) liść dzielił się tylko na dwa. Od jakiegoś czasu dzieli się jeszcze na dwa. Mam nawet takie liście, które mają trzy rozgałęzienia. Więc co z tym zimowaniem??

Edytowane przez RobinCook
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.