Skocz do zawartości

Moja Muchołówka

kamcio122

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam małe pytanko czy muchołówka przezimuje zime nie miejąc ani jednego zielonego liścia?

mam takom moją najładniejszą mucholówke której własnie uschły wszystkie liście to moje pierwsze zimowanie

więc prosze o odpowiedź :rolleyes:

Odnośnik do odpowiedzi

Niekiedy muchołówkom usychają liście podczas zimowania (np. u 'Clayton's Red Sunset' jest to całkowicie normalne) więc przydałoby się, gdybyśmy wiedzieli co to za odmiana. Roślina może w takim stanie bezproblemowo przezimować, chociaż to dziwne że już straciła liście - raczej coś jest nie tak.

Odnośnik do odpowiedzi

jest to red-green

albo giant

na początku jak ją kupiłem myślałem że to red-green miała ładnie wybarwione pułapki na intensywny czerwony kolor około 2,5cm

za pare miesięcy zaczeła wypuszczać jasno czerwone pułapki około 4cm i prawie na każdej pułapce

zauważałem po 8 włosków czuciowych wiec mam podejrzenia ze to giant.

Odnośnik do odpowiedzi

Stoją na parapecie gdzie przez cały dzień mają dostęp do słońca podlewam wodom odstanom niekiedy destylowaną oczywiście nie drażnie pułapek bez potrzeby teraz trochę ograniczyłem podlewanie wiem że już teraz nie karmimy ale pod koniec września moja mucholówka złapała jednom muche oczywiście sama złapała była jeszcze wtedy ok. według mnie te warunki są jak najleprze więc niewiem czemu ona straciła wszystki liście

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie była przesadzana od kąd ją kupiłem miała dużo miejsca(ma)

podłożę wydaje mi się ze jest odpowiednie ale nie mam pewności nie przesadzałem jej

wszystko wskazuje na to że miała dobre warunki :(

Edytowane przez kamcio122
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli została kupiona w sklepie typu Castorama czy Obi, podłoże może nie być odpowiednie. Jeżeli roślina straciła liście, stało się tak z powodu jakiegoś szoku - być może jakichś nawozów. Sprawdź, czy roślina nie sięga korzeniami dna doniczki (do wody).

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli została kupiona w kwiaciarni, przesadziłbym roślinę. Przy okazji zobaczysz czy coś jest nie tak z bulwą. Stawiam, że właśnie jakieś nawozy stosowane w kwiaciarni są powodem szoku, jakiego doznała roślina.

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem jest to bardzo możliwe że to jakieś nawozy tylko dla mnie najbardziej dziwne jest to że przez cały rok od wiosny do jesieni było jej dobrze i nie było żadnych oznak choroby rosła ładnie. :wacko:

ale mówiesz żęby teraz ją przesadzić na zimę??? :O

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.