kamcio122 Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Cześć mam małe pytanko czy muchołówka przezimuje zime nie miejąc ani jednego zielonego liścia? mam takom moją najładniejszą mucholówke której własnie uschły wszystkie liście to moje pierwsze zimowanie więc prosze o odpowiedź :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Niekiedy muchołówkom usychają liście podczas zimowania (np. u 'Clayton's Red Sunset' jest to całkowicie normalne) więc przydałoby się, gdybyśmy wiedzieli co to za odmiana. Roślina może w takim stanie bezproblemowo przezimować, chociaż to dziwne że już straciła liście - raczej coś jest nie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 jest to red-green albo giant na początku jak ją kupiłem myślałem że to red-green miała ładnie wybarwione pułapki na intensywny czerwony kolor około 2,5cm za pare miesięcy zaczeła wypuszczać jasno czerwone pułapki około 4cm i prawie na każdej pułapce zauważałem po 8 włosków czuciowych wiec mam podejrzenia ze to giant. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Hm a w jakich warunkach ją trzymasz? Te odmiany rzadko tracą liście, a już na pewno nie powinno się to stać tak szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Stoją na parapecie gdzie przez cały dzień mają dostęp do słońca podlewam wodom odstanom niekiedy destylowaną oczywiście nie drażnie pułapek bez potrzeby teraz trochę ograniczyłem podlewanie wiem że już teraz nie karmimy ale pod koniec września moja mucholówka złapała jednom muche oczywiście sama złapała była jeszcze wtedy ok. według mnie te warunki są jak najleprze więc niewiem czemu ona straciła wszystki liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 hm, a jaką miała temperaturę? Z Twojego opisu wynika że jest w miarę OK (opisz tylko dokładniej jak podlewasz - czy woda stała wcześniej cały czas w podstawce?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 temperature miały od 20-25stopni , wodę dolewałem gdy już roślina wypiła , woda stała na 1,5 cm wysokości uschnięte pułapki usuwałem żeby pleśni nie było Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Czyli robiłeś tak jak trzeba. Małe pytanko czy bulwa wystaje z ziemii? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 nie nie wystaje :nie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 A była ostatnio przesadzana? Czy podłoże jest odpowiednie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 (edytowane) jeszcze nie była przesadzana od kąd ją kupiłem miała dużo miejsca(ma) podłożę wydaje mi się ze jest odpowiednie ale nie mam pewności nie przesadzałem jej wszystko wskazuje na to że miała dobre warunki Edytowane 20 Października 2007 przez kamcio122 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Jeżeli została kupiona w sklepie typu Castorama czy Obi, podłoże może nie być odpowiednie. Jeżeli roślina straciła liście, stało się tak z powodu jakiegoś szoku - być może jakichś nawozów. Sprawdź, czy roślina nie sięga korzeniami dna doniczki (do wody). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 ok sprawdze poczekam do wiosny zobacze co się będzie działo ale roślina została kupiona w kwiaciarni kilometr odemnie raczej nie dowiemy się co jej szkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Jeżeli została kupiona w kwiaciarni, przesadziłbym roślinę. Przy okazji zobaczysz czy coś jest nie tak z bulwą. Stawiam, że właśnie jakieś nawozy stosowane w kwiaciarni są powodem szoku, jakiego doznała roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 Owszem jest to bardzo możliwe że to jakieś nawozy tylko dla mnie najbardziej dziwne jest to że przez cały rok od wiosny do jesieni było jej dobrze i nie było żadnych oznak choroby rosła ładnie. :: ale mówiesz żęby teraz ją przesadzić na zimę??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi