Capoeirista4 Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Witam, nie chę zakładać nowego tematu i robić syfu, więc się pytam, czy należy zimować muchołówkę (gigant) jesli jest dość mała i ma ok 8-10 cm średnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 (edytowane) Taką roślinę jak najbardziej należy zimować. Owszem jest to bardzo możliwe że to jakieś nawozy tylko dla mnie najbardziej dziwne jest to że przez cały rok od wiosny do jesieni było jej dobrze i nie było żadnych oznak choroby rosła ładnie. :: ale mówisz żeby teraz ją przesadzić na zimę??? Tak, można teraz przesadzić roślinę. Należy to tylko zrobić ostrożnie, zwłaszcza że prawdopodobnie jest osłabiona. Czy na dnie doniczki znajduje się jakiś żwirek, włókno kokoswe itp.? Możliwe, że rosnące korzenie muchołówki dotarły do czegoś takiego niżej i roślina doznała szoku. Edytowane 21 Października 2007 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Dowiosny moze nie dozyc radze teraz ja jak najszybciej przesadzic i zimowac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 (edytowane) dziękuje za odpowiedz. Jeszcze dzisiaj ją przesadze jutro napisze czy są jakię robaki czy coś takiego... ...... Muchołowkę przesadziłem.pogrzebałem w jej starym torfie i nic nie znalazłem żadnych robaków żadnego żwirku dry.gif a bulwa muchołowki była twarda wink.gif to chyba dobrze?? huh.gif Edytowane 22 Grudnia 2007 przez koma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Jak twarda to dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexaaandra:) Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 Hej. Sorki, że odkopuje, ale chyba nie ma sensu zakładać kolejnego tematu. Mam następujący problem. Moja muchołówka od dłuższego czasu nie chce zasnąć. Najpierw(w listopadzie) stała na południowym oknie o temp ok.14C potem przeniosłam ja na balkon i cały czas miała temperaturę w granicach -2C do 5C. i cały czas, powoli, bo powoli, ale rośnie. Co mam z tym zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 moje też powoli rosną, i tak ma chyba być podczas zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexaaandra:) Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 Aha. Dzięki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 22 Grudnia 2007 Share Napisano 22 Grudnia 2007 ale napisałem chyba, niech lepiej wypowie się ktoś doświadczony, bo to jest moje pierwsze zimowanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi