Skocz do zawartości

Dlaczego Moja Muchołówka Usycha?

muchozerka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem-liście mojej muchołówki zwijają się i usychają. Nie wiem, co się dzieje. Być może jest to związane z zimowaniem? Nie mam doświadczenia w hodowaniu roślin owadożernych. Oto kilka fotek mojej roślinki:87fa5f62fc3da6eba808d34fac28d88a,14,19,0.jpg

3f32454026f068a8856d2d6bade6d574,14,19,0.jpg

d6bea91a1b30c3268dcdaf3b79af2110,14,19,0.jpg

9676e6c73f43e916f2589814af4666f9,14,19,0.jpg

Niestety lepszych zdjęć nie mam. Dodam jeszcze, że liście nie trzymają się sztywno, tylko opadają.

Proszę o pomoc-jest to moja ulubiona roślinka.

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłożę na stół pionierską myśl jaką jest to, że roślina usycha bo ma...sucho ^_^ nie mam możliwości dotknięcia torfu ale na zdjęciu nie wygląda mi na wilgotny, może to jest powodem utracenia turgoru? Jeżeli ma mokro/wilgotno to podaj resztę warunków w jakich ją trzymasz.

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałby się dokładny opis warunków, w których trzymasz swoją roślinę. Na podłożu widzę chyba pleśń powstałą na uschniętych liściach - te należy ucinać. Radziłbym ją usunąć np. przy pomocy wykałaczki. Roślina wygląda na lekko przelaną, brakuje też jej chyba światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałby się dokładny opis warunków, w których trzymasz swoją roślinę. Na podłożu widzę chyba pleśń powstałą na uschniętych liściach - te należy ucinać. Radziłbym ją usunąć np. przy pomocy wykałaczki. Roślina wygląda na lekko przelaną, brakuje też jej chyba światła.

Oto warunki, w których trzymam moją muchołówkę:

jest na oknie zachodnim(niestety nie mam okna południowego), ma zwykłą ziemię z ogródka, podlewam ją średnio co 1-2 dni, na spodek, woda w nim nie zostaje, zraszam ją lekko.

Muchołówka była piękna, dopiero przez ostatnie dni zmarniała.

Odnośnik do odpowiedzi

Oto warunki, w których trzymam moją muchołówkę:

jest na oknie zachodnim(niestety nie mam okna południowego), ma zwykłą ziemię z ogródka(...)

No i tu mamy problem. Zmień podłoże na torf o odpowiednim pH. Jeżeli masz okno wschodnie, tam daj roślinę. Zachodnie nie nadaje się do roślin. Jaką wodą podlewasz roślinę? Powinna to być woda destylowana lub odstana (nie przegotowana!)

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu mamy problem. Zmień podłoże na torf o odpowiednim pH. Jeżeli masz okno wschodnie, tam daj roślinę. Zachodnie nie nadaje się do roślin. Jaką wodą podlewasz roślinę? Powinna to być woda destylowana lub odstana (nie przegotowana!)

Niestety mam tylko okno zachodnie i północne(sytuacja beznadziejna). Roślinę podlewam odstałą wodą oligoceńską, nieprzegotowaną(nie wiem czy to dobrze). Co do torfu, to da się go załatwić.

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę destylowaną można kupić np. w super/hipermarkecie i na stacjach benzynowych. Ja ją kupuję w Realu (destylkę używa się m.in. w akumulatorach, więc szukaj jej na dziale ze sprzętem samochodowym).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.