Skocz do zawartości

Drosera Madagascariensis

RobinCook

Rekomendowane odpowiedzi

Ale równie dobrze rośnie na parapecie, a w terrarium możesz trzymać rośliny które bez niego wykitują. Ogólnie terrarium jest doskonałym mieszkaniem dla grzyba a szybko rosnące ale i szybko tracące liście rosiczki są dla niego doskonałą pożywką ;) Na dodatek wątpię by w wilgotności rzędu 85% madagascariensis utrzymał kropelki cieczy, u mnie prolifera nawet nie utrzymuje dużych kropelek bo ma za wysoką wilgotność(~95%) i temperaturę, a ona bardziej jest przystosowana do takich warunków... co dopiero madagascariensis. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za jakimiś dzbankami nizinnymi, żenliseami czy pływaczami a nie za rosicami.

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumię :) To ważne info dla mnie. Teraz posiadam N. hookeriane, N. sanguine oraz N.x ventrate. Wiem, że te dzbanki także na parapecie dają sobie świetnie rade. Zastanawiam się jakie inne dzbaneczniki będą dobre dla początkującego hodowcy. Jakieś propozycje, sugestie??

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiekolwiek nizinne lub pośrednie dzbaneczniki będą dobre :)

To że jakaś roślina może rosnąć w wilgotności do 85% to nie znaczy, że będzie jej tak dobrze, jest to wartość skrajna.

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nawet nie polecał hodowania D. madagascarensis w terrarium. Przynajmniej u mnie miały się kiepsko w terra. Jednak na parapecie rosną fantastycznie. Także poleciłbym Ci jednak parapet jeżeli chodzi o madagascarensis, a do terrarium, jak Ci inni polecili, wstaw te rośliny, które tego wymagają.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.