xszymonx Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 ostanio udało mi się uzyskać małe sadzonki z liści d.brevifolia x intermedia, narazie rosną sobie na bibule zalane wodą ale nie wiem co z nimi dalej zrobić, sprubowałem z jedną i przełożyłem ją do torfu, niestety uschła, nie wiem czy czekać aż pojawią im się korzenie i stopniowo obniżać wilgotność, czy nie, proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Sadzonki musza trochę podrosnąć zanim je ruszysz. Z doświadczenia wiem, że najlepiej zaczekać, aż sadzonka urośnie. Dopiero dorodniejsze roślinki nadają się do przesadzania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 23 Października 2007 Autor Share Napisano 23 Października 2007 aż podrosną tzn?? ok 1 cm?? potem mogę je wyciągnąć i do torfu?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 poczekaj troche dużej żeby miały chociaż 2cm według mnie 1cm to chyba troche zamało ale to twoje roslinki im dłużej poczekasz tym mniejsze ryzyko utraty:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 No jak podrosną, to takie 1,5 cm.. Listek... Wiesz, jak masz pikusia, co go ledwo pęsetą dasz radę wziąć, to go nie tykasz. Chodzi mi o roślinkę, która z grubsza przypomina dorosłą, czyli już ma jakaś konkretna rosę, konkretne liście. Nie coś, co przypomina rosiczkę, ale nie wiadomo jaką. To też zależy od gatunku, akurat ten mieszaniec jest średnio mały. Taki do 4 cm myślę max... Także jak sadzonka będzie miała 1/3 dorosłego liścia, już mniej więcej odpowiednio ukształtowane, to wtedy je sadzisz. Ale się jeszcze o coś zapytam. Co to za metoda tworzenia sadzonek na bibule? Nie lepiej od razu na odpowiednim podłożu? Kupujesz np. w Nepenti, taki dobry torf, jeszcze go mocno kruszysz, dodajesz pokruszony mech, żeby jeszcze spulchnić podłoże i robisz na czymś takim sadzonki. Wychodzą bomba... No chyba, że tak się nie da z tego mieszańca, ale nie wierzę! Jak odpowiednio położysz liście, odpowiednio oderwiesz / odetniesz, to zawsze wyjdą. Podłoże ma małe znaczenie w TYM konkretnym przypadku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 hmmm ja z nidiformis zrobiłem tak: kilkanaście liści (15) takich starszych i lekko nawet podeschniętych odciąłem od roślinki i do szklanki z destylką przykryłem folią i po ok 3 tyg pojawiły się tam takie małe roślinki a gdy miały po 2mm to w torf i po sprawie żadna nie padła i wszystkie ładnie rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 Żwby Nie rozpoczynać nowego tematu. Ja obciołem mojej binacie liść i dałem na torf. Wyrosły mi małe roślinki, a stary liść zaczyna carnieć. Zastanawiam się czy to może być niebezpieczne dla małych roślinek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 zawsze obumeranie czesci roslin jest niebezpieczne bo istnieje ryzyko rozwiniecia sie plesni, ale przeciez nie zaczniesz go teraz wydlubywac o sadzonki uszkodzisz poczekaj troche zrob im przewiewu troche, postaraj sie o doswietlanie a jakby co to topsin i jazda moim kielkom nie zaszkodzil to sadzonkom tez nie powinien pozdro Sathis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 Dzięki za radę. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi