Skocz do zawartości

Małe Sadoneczki Z Liści

xszymonx

Rekomendowane odpowiedzi

ostanio udało mi się uzyskać małe sadzonki z liści d.brevifolia x intermedia, narazie rosną sobie na bibule zalane wodą ale nie wiem co z nimi dalej zrobić, sprubowałem z jedną i przełożyłem ją do torfu, niestety uschła, nie wiem czy czekać aż pojawią im się korzenie i stopniowo obniżać wilgotność, czy nie, proszę o pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

No jak podrosną, to takie 1,5 cm.. Listek... Wiesz, jak masz pikusia, co go ledwo pęsetą dasz radę wziąć, to go nie tykasz. Chodzi mi o roślinkę, która z grubsza przypomina dorosłą, czyli już ma jakaś konkretna rosę, konkretne liście. Nie coś, co przypomina rosiczkę, ale nie wiadomo jaką.

To też zależy od gatunku, akurat ten mieszaniec jest średnio mały. Taki do 4 cm myślę max... Także jak sadzonka będzie miała 1/3 dorosłego liścia, już mniej więcej odpowiednio ukształtowane, to wtedy je sadzisz.

Ale się jeszcze o coś zapytam. Co to za metoda tworzenia sadzonek na bibule? Nie lepiej od razu na odpowiednim podłożu? Kupujesz np. w Nepenti, taki dobry torf, jeszcze go mocno kruszysz, dodajesz pokruszony mech, żeby jeszcze spulchnić podłoże i robisz na czymś takim sadzonki. Wychodzą bomba... No chyba, że tak się nie da z tego mieszańca, ale nie wierzę! Jak odpowiednio położysz liście, odpowiednio oderwiesz / odetniesz, to zawsze wyjdą. Podłoże ma małe znaczenie w TYM konkretnym przypadku.

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ja z nidiformis zrobiłem tak: kilkanaście liści (15) takich starszych i lekko nawet podeschniętych odciąłem od roślinki i do szklanki z destylką przykryłem folią i po ok 3 tyg pojawiły się tam takie małe roślinki a gdy miały po 2mm to w torf i po sprawie żadna nie padła i wszystkie ładnie rosną

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze obumeranie czesci roslin jest niebezpieczne bo istnieje ryzyko rozwiniecia sie plesni, ale przeciez nie zaczniesz go teraz wydlubywac o sadzonki uszkodzisz :D poczekaj troche zrob im przewiewu troche, postaraj sie o doswietlanie a jakby co to topsin i jazda :D moim kielkom nie zaszkodzil to sadzonkom tez nie powinien

pozdro

Sathis

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.