Cephalotus Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Hej, czy mogę poprosić, aby hodowcy, którzy mają jakiekolwiek doświadczenie w hodowli Heliamphor napisali jak je hodują? Chciałbym zebrać informacje od różnych hodowców, bo może niektóre wiadomości okażą się mitami i nagle się okażę że jakaś świetnie radzi sobie na parapecie, czy coś w tym rodzaju. Będę wdzięczny, jeżei opiszecie to w natsępujący sposób: Podłoże: Oświetlenie/nasłonecznienie: Temperatura: Lato: Zima: Efekty: Tutaj np. czy zakwitła, czy się rozrosła, czy rozmnożyliście i takie tam... Będę wdzięczny. Myślę, że wasze doświadczenia przyczynią się do stworzenia dokładniejszego opisu hodowli tych wstaniałych roślin ze wszystkimi uwagami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 27 Października 2007 Share Napisano 27 Października 2007 Więc tak posiadam 4 odmiany Heliamfory: Heliamphora hispida Heliamphora heterodoxa: Gran Sabanna Heliamphora nutans Heliamphora minor Warunki: Terrarium Wilgotność w przedziale 89 - 98% Temp 14noc do 26 dzień Z rana i pod wieczór zamgławiane ,a w ciągu dnia spryskiwane. 2 świetlówki sylvania gro-lux plus daylight 2x18W. Sphagnum zmieszane z włóknem kokosowym,torfem oraz gruboziarnistym piaskiem. Heliamphora hispida- szybko się rozrozsła ale jeszcze nie ma dorosłych ,,kielichów,,. Heliamphora heterodoxa: Gran Sabanna- b. szybko rośnie i ma dużo dorosłych ,,kielichów,, Heliamphora nutans- rośnie powoli brak dorosłych ,,kielichów,, Heliamphora minor -b.szybko rośnie z dużą ilością dorosłych ,,kielichów,, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 27 Października 2007 Share Napisano 27 Października 2007 Ja swoją heliamphorę minor hoduję w terrarium zakrytym folią na parapecie od dwóch miesięcy, i radzi sobie tam świetnie! W terrarium wilgotność jest okolo 90 %, jest szczelnie zamknięte, w środku jest keramzyt zalany do połowy wodą.Między dniem a nocą spadki zapewne są około 3 stopni C na parapecie.Nie ma żadnej świetlówki, i żadnych zraszaczy itp.Świetlówkę kupuję za tydzień, bo już słońca praktycznie nie ma , a heliamphorka lubi słoneczko, teraz jest cała zieloniutka.Ma dwa młodociane listki.Jako podłoże stosuję mieszanke z Nepenti. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 Ok, w takim razie po raz n-ty : Podłoże: Przez 2 lata rosły w mieszance torfu z korą i sphagnum w proporcji 2:1:1 (tak około, ponieważ dobrze już teraz nie pamiętam). Przez następne 2 lata w mieszance dla storczyków (torf, kora, włókno kokosowe, perlit itp.) i żwirze (w proporcjach na oko 5:1) przykrytych wysuszonym sphagnum. Natomiast od paru miesięcy rosną w torfie, korze i perlicie w stosunku 2:1:1 i wierzch doniczki również przykryty jest suszonym mchem torfowcem. Zauważalnych różnic we wzroście heliamfor w tych podłożach nie zaobserwowałem. Konkluzja: prawie dowolne lekko kwaśne i przepuszczalne podłoże jest dobre. Oświetlenie/nasłonecznienie: jedno terrarium na oknie wschodnim, drugie na zachodnim. Dostęp do światła nie jest w żaden sposób utrudniony, nie jest ono rozpraszane i nie jest zasłaniane. W lecie na heliamfory padają bezpośrednie ostre promienie słoneczne, co znakomicie wybarwia. Na jesień, zimę i wczesną wiosnę włączam świetlówki: po jednej T5 865 i 840 na każde terrarium, przy czym w przypadku dużego jest to 2x80W/150x50 cm powierzchni, a 2x24W/80x35 cm powierzchni w przypadku małego. Jeżeli dzień jest pochmurny, to są włączone cały czas, natomiast jeżeli jest pogodny, to tylko w godzinach popołudniowych i wieczornych. Wilgotność (powinna przecież być omówiona): zawsze powyżej 90%, z reguły 95% i więcej. Rośliny są spryskiwane krótko raz dziennie i nie są de facto podlewane. W lecie stoją 1 lub 2 cm w wodzie, ale nie zawsze. Temperatura: około 24 - 27*C w lecie w dzień i 22 - 24*C w nocy. W zimie i na jesień natomiast między 17 a 20*C. Efekty: ponad 20 egzemplarzy z jednej H. folliculata w ciągu 4 lat pomimo wielu tragicznych w skutkach błędów oraz zwiększenie rozmiaru dzbanków z pierwotnych 3-centymetrowych młodocianych do ponad 20-centymetrowych dorosłych w chwili obecnej. W przypadku H. heterodoxa trochę gorzej (szczególnie wielkość dzbanków), ale aktualnie kwitnie (tj. ma pęd kwiatowy). Co do reszty to jeszcze trochę za mało czasu minęło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 Moje helki: Wilgotność - ok. 90% - 95% Temp. dzień - ok. 25 C Temp. noc - ok. 19 C Nie zimuję Oświetlenie na razie słabe (jedna żarówka terrarystyczna 60W, nie zdążyłem jeszcze kupić nowej) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 29 Października 2007 Share Napisano 29 Października 2007 a wilgotność ok 80% starczy?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 30 Października 2007 Share Napisano 30 Października 2007 a wilgotność ok 80% starczy?? To zależy od gatunku, myślę, że minory i krzyżówka x midoxa wytrzymają, a co do innych, to chyba będą się dłużej aklimatyzować o ile wogóle przeżyją czas zmiany warunków, ale sądzę, że powinny wytrzymać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi