Bialy2007 Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Witam. Dzisiaj przerobiłem moje akwa a tak wogóle to go nie ma Tu Daje fotki jak wygląda. Pusto tak bo muchołówki poszły już zimować. Oświetlam to świetlówką Philips Aquarell 18W temp. barwowa 10000k. Co sądzicie? Dzbanek na zdjęciu jest chwilowo bo nie ma narazie gdzie się podziać ale zosatnie przeniesiony gdzie indziej. A tu już roślinki: Co o tym sądzicie? Proszę o komentarze :P PS: Roślinek narazie mało ale jutro (18 listopada) przybędzie bo wybieram się na giełdę i dokupię egzemplarzy parę Sathis liczę na twoją opinię i porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Liście nie powinny się o świetlówkę opierać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davvid Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 (edytowane) Biały moje zdanie jest takie : =Akwa jak dla początkującego dobre!,spełnia swoje zadanie; =Philips Aquarel to dobra świetlówa; =Dzbanka raczej przestaw czym prędzej bo może mu listki "spalić"; =Spróbuj nasypać kermazytu na dno akwa , zalać go wodą <destylka , deszczówka> =sproboj dzbanka postawić z boku stolika ,a sam stolik przesunąć ,zeby dzbanek byl niżej jak chcesz go doświetlać Pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2007 przez Davvid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Myślę, że początki praktycznie u wszystkich wyglądają podobnie. Zaczyna się od paru roślinek, które wsadza się do akwarium i oświetla. Potem się czyta coraz więcej na temat tych gatunków i coraz to bardziej zmienia się im warunki hodowli. Najpierw akwarium, potem parapet, terrarium, albo dwór... Także myślę, że nie potrzeba Ci hodować rosiczek w akwarium wiec dobrze, że je wystawiłem poza... Warunkiem obecności jest faktycznie wilgotność powietrza, odpowiednia dla gatunku. Aczkolwiek niektóre tego zupełnie nie wymagają i akurat te, które tam masz mogą rosnąć w niskiej wilgotności. Ja bym jednak skłaniał się ku temu, żeby walnąć dzbanecznika do jakiegoś zamkniętego akwarium... Nie mam z tą grupą zbyt dużego doświadczenia, ale wiem, że jak mają zbyt niską wilgotność powietrza, to szybko tracą dzbanki i wcale nie rosną ładniejsze.. Ewentualnie ciągle te same, choć mogę się mylić. Oczywiście muchołówka do chłodnego miejsca, co już zrobiłeś, także spoko... Teraz tylko myśl co byś nowego mógł zdobyć, jak ulepszyć warunki hodowli swoich roślin, tak, aby wyglądały jak te z obrazków. ;-) Radzę jednak racjonalnie dobierać sobie gatunki, żeby potem nie wyszło jakoś tak, że masz jakiś rarytas, który Ci padnie... Niestety ja się tak parę razy porwałem z motyką na słońce i niestety niczym dobrym to nie poskutkowało. Dlatego od bardzo długiego czasu nic nie rozbudowuję swojej hodowli. Ale to inna bajka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy2007 Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 (edytowane) Cephalotus możesz mi wymienić jakieś rarytasy? Bo narazie co chce kupić to Drosera coccicaulis klon 2, Drosera dielsiana, Drosera madagascariensis, Drosera paradoxa a to chyba nie są jakieś rarytasy i takie warunki im wystarczą im jakie są co nie? chyba że dać na środek podstawkę z keramzytem? ale czy to coś da? PS: Niedziwie się jak nie powiększasz swojej kolekcji jak masz 150 roślin a ja zaledwie narazie 6. A dzbanek już nie stoi tam tylko na parapecie ale niestety pod nim grzejnik :/ Edytowane 17 Listopada 2007 przez Bialy2007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi