Skocz do zawartości

Aklimatyzacja?

iwcio4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Dostałęm jakis czas temu dzbaneczniki,zaczynają żółknąć liście,i usychają dzbanki.Czy to aklimatyzacja?\

PS:nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzic na forum.

Pozdrawiam

iwcio4

Odnośnik do odpowiedzi

Fotka by sie przydała.

Aleo ogólnie aklimatyzacha właśnie w ten sposób zazwyczaj wygląda, że usychają dzbanki, ewentualnie liście.

Jakie warunki ma roslinka i co to za gatunek?

Odnośnik do odpowiedzi

Niekonieczne musi to być aklimatyzacja :)

Najlepsze było by foto.

"Jakiś czas temu" - ile temu ? od kiedy to się dzieje ? jakie gatunki dzbaneczników ?

Opisz jeszcze warunki. Tylko proszę o jedno : nie zmyślaj. Ponieważ wiele ludzi chce pokazać, że jak to oni dbają o roślinki, a my szukamy innego miejsca w którym może znajdziemy błąd w hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

Niekonieczne musi to być aklimatyzacja :)

Najlepsze było by foto.

"Jakiś czas temu" - ile temu ? od kiedy to się dzieje ? jakie gatunki dzbaneczników ?

Opisz jeszcze warunki. Tylko proszę o jedno : nie zmyślaj. Ponieważ wiele ludzi chce pokazać, że jak to oni dbają o roślinki, a my szukamy innego miejsca w którym może znajdziemy błąd w hodowli.

Jest to ventrata i hookerina.Mam je z nepenti.Warunki hodowli chyba są dobre.Wilgotność na parapecie które je trymam(połódniowy parapet) wacha sie od 50% do 80%.Dzbanki są doświetlane,świetlówka kompaktową 2700K,i listwą diodową białą.Spryskuje je 2-3 razy dziennie.Hookerina jest mniejsza ale zauważyłem że zboku 'matki' wyrasta mała roślinka.Ventrata jest wieksza od hookeriny.Fotki przedstawiają obydwa dzbaneczniki.W hookerinie jeszcze bardzo tego nie widac.Jedna fotka przedstawia tą młodą roślinkę.Nie widać jej bardzo.Na fotce mała roślinka jest zaznaczona.Pozdrawiam

post-3342-1193927701.jpg

post-3342-1193927825.jpg

post-3342-1193928111.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest aklimatyzacja. Dzbanecznikom poprostu gniją korzenie!!! Wyciągnij je z tej wody!!! Dzbaneczniki podlewa się od góry a nie przez podsiąkanie!!!

To na fotce to nie młoda roślina. Małe dzbaneczniki wyglądają inaczej i wyrastają zaraz pod rośliną mateczną.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co ja mam teraz zrobić?I jak to zrobić?

Wylej wode z podstawki, dzbaneczniki nie mogą stać w wodzie :-).

Utrzymuj cały czas wilgotne podłoże (ale nie mokre) i spryskuj pare razy dziennie dzbaneczniki. Oczywiście woda destylowana :-)

Kup keramzyt (w sklepie ogrodniczym, kwiaciarni), wsyp go do podstawki, dolej troszke wody (tak do połowy keramzytu) i na ten keramzyt połóż doniczki z dzbanecznikami (tak żeby woda nie sięgała doniczek). Dzięki temu wilgotność się podwyższy.

I któremy gniją korzenie?

Na razie tylko ventracie :)

Poczytaj troszke o hodowli dzbaneczników. Aby się cieszyć pięknymi dzbankami (i brakiem much) musisz się odpowiednio zaopiekować roślinkami :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość Nepenthes

Zgadzam się z poprzednikami, i chcę coś dodać - uważaj, gdy zmniejszysz wilgotność podłoża, bo bardzo często po nagłym spadku wilgoci pojawia się pleśń. Zapobiegawczo możesz zastosować Topsin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.