iwcio4 Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Witam.Dostałęm jakis czas temu dzbaneczniki,zaczynają żółknąć liście,i usychają dzbanki.Czy to aklimatyzacja?\ PS:nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzic na forum. Pozdrawiam iwcio4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Fotka by sie przydała. Aleo ogólnie aklimatyzacha właśnie w ten sposób zazwyczaj wygląda, że usychają dzbanki, ewentualnie liście. Jakie warunki ma roslinka i co to za gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 skoro dostałeś "dzbaneczniki" tzn. ze jest ich kilka, a skoro u wszystkich wystepuje to samo tzn. ze przechodzą aklimatyzację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Niekonieczne musi to być aklimatyzacja Najlepsze było by foto. "Jakiś czas temu" - ile temu ? od kiedy to się dzieje ? jakie gatunki dzbaneczników ? Opisz jeszcze warunki. Tylko proszę o jedno : nie zmyślaj. Ponieważ wiele ludzi chce pokazać, że jak to oni dbają o roślinki, a my szukamy innego miejsca w którym może znajdziemy błąd w hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwcio4 Napisano 1 Listopada 2007 Autor Share Napisano 1 Listopada 2007 Niekonieczne musi to być aklimatyzacja Najlepsze było by foto. "Jakiś czas temu" - ile temu ? od kiedy to się dzieje ? jakie gatunki dzbaneczników ? Opisz jeszcze warunki. Tylko proszę o jedno : nie zmyślaj. Ponieważ wiele ludzi chce pokazać, że jak to oni dbają o roślinki, a my szukamy innego miejsca w którym może znajdziemy błąd w hodowli. Jest to ventrata i hookerina.Mam je z nepenti.Warunki hodowli chyba są dobre.Wilgotność na parapecie które je trymam(połódniowy parapet) wacha sie od 50% do 80%.Dzbanki są doświetlane,świetlówka kompaktową 2700K,i listwą diodową białą.Spryskuje je 2-3 razy dziennie.Hookerina jest mniejsza ale zauważyłem że zboku 'matki' wyrasta mała roślinka.Ventrata jest wieksza od hookeriny.Fotki przedstawiają obydwa dzbaneczniki.W hookerinie jeszcze bardzo tego nie widac.Jedna fotka przedstawia tą młodą roślinkę.Nie widać jej bardzo.Na fotce mała roślinka jest zaznaczona.Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 To nie jest aklimatyzacja. Dzbanecznikom poprostu gniją korzenie!!! Wyciągnij je z tej wody!!! Dzbaneczniki podlewa się od góry a nie przez podsiąkanie!!! To na fotce to nie młoda roślina. Małe dzbaneczniki wyglądają inaczej i wyrastają zaraz pod rośliną mateczną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Wszystko potwierdzam co napisał poprzednik oraz dodam, że za duże wahania wilgotności masz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwcio4 Napisano 1 Listopada 2007 Autor Share Napisano 1 Listopada 2007 Wszystko potwierdzam co napisał poprzednik oraz dodam, że za duże wahania wilgotności masz. Czyli co ja mam teraz zrobić?I jak to zrobić?I któremy gniją korzenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 (edytowane) Czyli co ja mam teraz zrobić?I jak to zrobić? Wylej wode z podstawki, dzbaneczniki nie mogą stać w wodzie :-). Utrzymuj cały czas wilgotne podłoże (ale nie mokre) i spryskuj pare razy dziennie dzbaneczniki. Oczywiście woda destylowana :-) Kup keramzyt (w sklepie ogrodniczym, kwiaciarni), wsyp go do podstawki, dolej troszke wody (tak do połowy keramzytu) i na ten keramzyt połóż doniczki z dzbanecznikami (tak żeby woda nie sięgała doniczek). Dzięki temu wilgotność się podwyższy. I któremy gniją korzenie? Na razie tylko ventracie Poczytaj troszke o hodowli dzbaneczników. Aby się cieszyć pięknymi dzbankami (i brakiem much) musisz się odpowiednio zaopiekować roślinkami :-) Pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2007 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 1 Listopada 2007 Share Napisano 1 Listopada 2007 Być może też zaczynają gnić hookerianie, lecz nie jest to jeszcze aż tak zaawansowane jak w przypadku ventraty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhodostomus Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 Czemu te rośliny są tak "brudne"? Całe oklejone zeschniętym torfem. Czy nie należało by tego oczyścić??? Mariusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Zgadzam się z poprzednikami, i chcę coś dodać - uważaj, gdy zmniejszysz wilgotność podłoża, bo bardzo często po nagłym spadku wilgoci pojawia się pleśń. Zapobiegawczo możesz zastosować Topsin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi