Skocz do zawartości

Zimuje Czy Umiera?

Serbia

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...

Nie zakładam nowego tematu tylko zapytam tutaj.. Kupiłem kapturnice.. Roślina jest już duża (może nie wielka ale dorosła :P ) Pytałem sprzedającego o zimowanie.. dostałem odpowiedź że była trochę zimowana i mam ją 3mać na dworze żeby dokończyć zimowanie... Nigdy prędzej nie miałem kapturnicy i nie wiem jak one się zachowują podczas zimowania.. ta moja no a właście te są suche.. barwy maja odpowiednie tylko że w dotyku są suche jak papier. A soku w kielichach w ogóle nie mają... Czy mam je spryskiwać wodą czy coś w ogóle robić czy zostawić je w odpowiednim miejscu by faktycznie dokończyła zimowanie z woda w podstawku?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz spryskiwać, postaw w chłodnym miejscu jeśli chcesz dokończyć zimowanie i tyle.

Kapturnice podczas zimowania właściwie nie rosną i podsychają im liście

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie kończenie zimowania mija się z celem ponieważ roślina na dniach sama się wybudzi. Jeśli część podziemna nie jest wyschnięta to rośina żyje. Sarracenie produkują soki trawienne dopiero po schwytaniu ofiary i to w małych ilościach. Zazwyczj to co widzimy na zdjęciach jest zwykłą wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że jedna właśnie skończyła zimować bo puszcza nowe liście czy łodygi... Trzymam je obecnie w w pomieszczeniu gdzie jest około 15 stopni... To jak jedna zaczęła się budzić to moge ją już do normalnego pomieszczenia ją włożyć?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.