Skocz do zawartości

[NASIONA] - jak je wysiać?

jedrek

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba czytac dobrze forum lub sprawdzic np na stronie nepenti

a jezeli chodzi o twoje pytanie to musisz wyniesc je na dwor lub do lodowki zeby przeszly okres stratyfikacji

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan

nasion muchołówki nie trzeba stratyfikować, wystarczy wysiać na wilgotny torf i zapewnić wysoką wilgotność i dużo światła ( o tej porze roku najlepiej doświetlać)

ja swoich nasion nie trzymałem w chłodzie i 80% wykiełkowało :D

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo osób uważa, że nasiona muchołówki trzeba stratyfikować, ale nie jest to konieczne. Można je wysiać od razu po zebraniu. Ważniejsze jest zapewnienie dużej ilości światła, jeśli masz zamiar je teraz wysiewać.

Odnośnik do odpowiedzi

ja jeszcze nie sialem mucholowki ale jezeli pytal sie po co trzeba trzymac je w zimnie przez ok miesiac to chyba tylko po to

mozlliwe ze nie trzeba ich stratyfikowac

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wisnia

ja moje 26 nasion sratyfikowalem ponad miesiac i przez cala wisone lato i jesien nic z nich niewyroslo... no ale cóz pech:/ ale teraz były znów 3 miesiace w lodówce i zoabczymy moze tego roku cos wzejdzie...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.