Skocz do zawartości

Problem Z Zimowaniem W Domu.

matt321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zacząłęm już przygotowywac roślinki do zimowania.Ograniczam podlewanie i zamierzarz zacząc zimowac za jakiś tydzien.Tylko mam problem.Narazie roślinki stoja wna strychu.Światła mają tyle ile jest normalnie w ciągu dnia.Temapratura wynosi tam około 12-15 stopni.Dodam ze strych jest normalnych pomieszczeniem w domu,stoi tam komputer wiec jest to normalne pomieszczenie.W zimie pewnie temperatura też tam bedzie ok 10-15 stopni.Więc nie mozna zimowac.Mam do wyboru zimowanie więc albo w garazu albo na zewnątrz.W garażu temperatura bedzie odpowiednia około 0-10 stopni.Tylkoze tam jest całkowicie ciemno.Nie ma żadnego okna a drzwi są tez bez okna.Wiadomo,ze w zimie nie bede otwierał tam drzwi żeby wpuscic światło :) Więc nie wiem co zrobic?Moze wy mi coś pomozecie?? Myślałem na jakimś sztucznym doświetleniem ale nuie mam pojecia jakimi żarówkami to doświetlac.Jakbyście mogli napisac ile,jakie zarówki i ile czasu dziennie doświetlac to byłbym wdzieczny :) Mógłbym też zimowac na polu ale jak wiadomo tam temaperatuta może byc bardzo niska bo zima bedzie surowa a moje kapturnice i muchołowki raczej tego nie przetrzymają.Chociaż może wy macie inne zdanie?? Jak tak to jak przygotowac stanowisko do zimowania na polu?? Moje roślinki do zimowania to:

-Sarracenia flava

-Sarracenia minor

-Sarracenia leucophylla

-Sarracenia Juthatip Soper

-Sarracenia rubra x minor

-Sarracenia alata

-Sarracenia moorei

-Sarracenia farnhamii

-Sarracenia leucophylla x mitchelliana

-Sarracenia x 'scarlet belle'

-Sarracenia purpurea ssp venossa

-Dionea Muscipula Red-green

-Dionea Musccipula Regular Form

-Pignicula Weser

-Pignicula Gracilis x moctezumae

- Sarracenia x 'Catesbaei'

Z góry dzięki za pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi

na dworze moze byc za zimno- bo jakiego bys styropianu nie dal to przy polskiej zimie i temp w nocy do -20 moze im byc za zimno. ten strych przy temp 10-15 stopni i ze swiatlem jest bardzo dobrym pomyslem- ja swoje kaptury zimuje w garazu przy oknie (temp ok 10stopni) i tez daja rade :D

Odnośnik do odpowiedzi

uwaga kapturnic nie zimowac bez swiatla, lepiej zeby polowa wymarla na dworze niz wszyskie przezyly bez swiatla.

ja robilem bez swiatla i to byly wraki roslin. przez cale lato i wiosne nie wypuscily nowych lisci. max dwa na rosline. to jest porazka po takim zimowaniu

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.