Skocz do zawartości

Dokarmianie Siewek Koniecznością!

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takie pytanie- mianowicie czy pyłek kwiatowy jest w stanie posłużyć jako pokarm dla dzbanków/rosiczek/tłustoszy (dorosłych) w zimie- czyli kiedy nie ma w Polsce owadów? Nie każdy ma własną hodowlę owocówek...a dokarmianie naprawde służy roślinom ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Mam pytanie czy kit pszczeli to to samo co pyłek kwiatowy?? Bo mam takie cos w domu i nie wiem czy mogę nimi nakarmić moje owadozery:)

Kit pszczeli czyli propolis to całkiem co innego niż pyłek.

Na temat kitu pszczelego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kit_pszczeli

Do karmienia roślin absolutnie nie nadaje się.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

xszymonx-> ja dokarmiam i tym i tym i jedyne co zauwazylam, ze jak juz wczesniej ktos wspomnial ta karma jakos szybciej plesnieje, ale to wiadomo- mniejsza porcja i tyle. jak tylko rosiczka oblepi swoja "zdobycz" ciecza to nie ma bata- nie bedzie plesniec :D osobiscie polecam karmy dla rybek wysokobialkowe- ja mam pokarm wysokoproteiowy Tropical (dzies pod 50% czystego bialka). Kupujesz to w platkach, rozcierasz i w zaleznosci od wielkosci pulapki podajesz na igle- na 1 pulapke na raz nie wiecej i nie codziennie :D ja swoj pokarm roztarlam z pylkiem kwiatowym (nie na proszek ale takie male grudeczki) i tak co jakis czas dawkuje male ilosci. jesli ktos nie moze zdobyc pylku to moge z Opola przyslac ale to juz prosze o PW.

pozdro

Sathis

Odnośnik do odpowiedzi

Bo pyłek jest zawsze sprzedawany w takich granulkach, więcej info napisze po weekendzie. Moja ciotka jest pszczelarką i w weekend do niej jade, to sie dowiem co i jak z tym pyłkiem. Przy okazji jakby ktoś chciał sprawdzony stuff od zawodowej pszczelarki to dajcie znać.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 years later...

Widzę, że topik umarł śmiercią naturalną, jakiś czas temu... więc pobudzimy "wykopalisko" po kilku latach :P

Czy w temacie dokarmiania siewek rosiczek jest jakiś postęp lub nowe patenty? Chodzi mi nie tylko o tym, czym dokarmiać, ale również jak.

Np. takim roztartym pokarmem dla rybek jak dokarmić rosiczkę o średnicy 1-2mm? Normalnie popruszyć siewkę, jak kromkę chleba solą, czy jakoś pensetą pod lupą aplikować bezpośrednio na mini-kroplę rosy (tak jakby "przyklejać"), czy ostrzem igły jakiejś, czy jak?

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Rozcierasz pokarm dla rybek, lekko nabijasz/nabierasz na igłę ( najlepiej taką jak do strzykawki, bo koniec ma ścięty brzeg ) i nakładasz na listek w taki sposób, by nie dotykał ( pokarm ) podłoża, bo zacznie pleśnieć. Drobinka pokarmu nie może być większa niż listek.

Oczywiście równie dobrze możesz też zastosować mleko w proszku lub pyłek kwiatowy - chodzi o białko, z którego rośliny otrzymują azot. Wybierz coś wysokoproteinowego, co masz pod ręką, bo nie ma sensu specjalnie kupować pyłku, jeśli masz akurat pokarm dla rybek w domu, etc... bo wszystko działa tak samo :)

Edytowane przez cinnamon
Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...