sativ Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 A ja mam takie pytanie- mianowicie czy pyłek kwiatowy jest w stanie posłużyć jako pokarm dla dzbanków/rosiczek/tłustoszy (dorosłych) w zimie- czyli kiedy nie ma w Polsce owadów? Nie każdy ma własną hodowlę owocówek...a dokarmianie naprawde służy roślinom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 a karma dla rybek jest gorsza od pyłku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 Mam pytanie czy kit pszczeli to to samo co pyłek kwiatowy?? Bo mam takie cos w domu i nie wiem czy mogę nimi nakarmic moje owadozery:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 (edytowane) Mam pytanie czy kit pszczeli to to samo co pyłek kwiatowy?? Bo mam takie cos w domu i nie wiem czy mogę nimi nakarmić moje owadozery:) Kit pszczeli czyli propolis to całkiem co innego niż pyłek. Na temat kitu pszczelego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kit_pszczeli Do karmienia roślin absolutnie nie nadaje się. Edytowane 7 Lutego 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 A szkoda. Mysłałem ze to to samo, dyz wyglada identycznie jak ten pylek. Tez jest w takich granulkach:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 xszymonx-> ja dokarmiam i tym i tym i jedyne co zauwazylam, ze jak juz wczesniej ktos wspomnial ta karma jakos szybciej plesnieje, ale to wiadomo- mniejsza porcja i tyle. jak tylko rosiczka oblepi swoja "zdobycz" ciecza to nie ma bata- nie bedzie plesniec osobiscie polecam karmy dla rybek wysokobialkowe- ja mam pokarm wysokoproteiowy Tropical (dzies pod 50% czystego bialka). Kupujesz to w platkach, rozcierasz i w zaleznosci od wielkosci pulapki podajesz na igle- na 1 pulapke na raz nie wiecej i nie codziennie ja swoj pokarm roztarlam z pylkiem kwiatowym (nie na proszek ale takie male grudeczki) i tak co jakis czas dawkuje male ilosci. jesli ktos nie moze zdobyc pylku to moge z Opola przyslac ale to juz prosze o PW. pozdro Sathis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 A czy taki - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=305730088 pyłek by się nadawał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Pyłek to pyłek, myślę, że będzie sie nadawał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 No tak, ale on jest granulowany...i obawiam, się, że był jakoś "obrabiany" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 I jak rosną roślinki dokarmiane pokarmem dla rybek?? Pomaga troche?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Z tego co widze po powyższych wypowiedziach i na allegro pyłek zawsze jest w takich granulkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Bo pyłek jest zawsze sprzedawany w takich granulkach, więcej info napisze po weekendzie. Moja ciotka jest pszczelarką i w weekend do niej jade, to sie dowiem co i jak z tym pyłkiem. Przy okazji jakby ktoś chciał sprawdzony stuff od zawodowej pszczelarki to dajcie znać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Widzę, że topik umarł śmiercią naturalną, jakiś czas temu... więc pobudzimy "wykopalisko" po kilku latach Czy w temacie dokarmiania siewek rosiczek jest jakiś postęp lub nowe patenty? Chodzi mi nie tylko o tym, czym dokarmiać, ale również jak. Np. takim roztartym pokarmem dla rybek jak dokarmić rosiczkę o średnicy 1-2mm? Normalnie popruszyć siewkę, jak kromkę chleba solą, czy jakoś pensetą pod lupą aplikować bezpośrednio na mini-kroplę rosy (tak jakby "przyklejać"), czy ostrzem igły jakiejś, czy jak? Edytowane 22 Czerwca 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Rozcierasz pokarm dla rybek, lekko nabijasz/nabierasz na igłę ( najlepiej taką jak do strzykawki, bo koniec ma ścięty brzeg ) i nakładasz na listek w taki sposób, by nie dotykał ( pokarm ) podłoża, bo zacznie pleśnieć. Drobinka pokarmu nie może być większa niż listek. Oczywiście równie dobrze możesz też zastosować mleko w proszku lub pyłek kwiatowy - chodzi o białko, z którego rośliny otrzymują azot. Wybierz coś wysokoproteinowego, co masz pod ręką, bo nie ma sensu specjalnie kupować pyłku, jeśli masz akurat pokarm dla rybek w domu, etc... bo wszystko działa tak samo Edytowane 14 Lipca 2012 przez cinnamon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Czy można karmić malutkie rosiczki FRAGMENTAMI większych owadów takie jak koniki polne? Bo wcześniej słyszałem że pokarm musi być zawsze żywy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi