Skocz do zawartości

Dokarmianie Siewek Koniecznością!

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No wiem ale mi chodzi że kiedyś ogólnie czytałem że rośliny tylko trawią żywe owady które się ruszają. Tak więc czy fragmenty konika polnego byłyby odpowiednie dla siewek?

Możesz położyć fragment tego stworzenia na siewce i symulować ruchy żywego konika polnego.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak. Owad nie zostanie strawiony w kilka minut. Ruchy owada dają znać rosline że to coś więcej niż liść który spadł na rośline i zaczyna procesy trawienne. Owad nie rusza się przez cały ten czas bo po kilku minutach pada z wycięczenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz położyć fragment tego stworzenia na siewce i symulować ruchy żywego konika polnego.

Należy także uważać, by symulowane ruchy były jak najbardziej zgodne z rodzajem stworzenia. Nie wprowadzamy rośliny w błąd i nie symulujemy ruchów konika wrzucając np. muchę ani na odwrót! ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Należy także uważać, by symulowane ruchy były jak najbardziej zgodne z rodzajem stworzenia. Nie wprowadzamy rośliny w błąd i nie symulujemy ruchów konika wrzucając np. muchę ani na odwrót! ;)

Cieszę się, że to dodałeś, na śmierć o tym zapomniałem.

Odnośnik do odpowiedzi

To jak symulować ruchy gdy dokarmiamy pokarmem dla ryb ;) Rosiczce nie robi różnicy czy żywe czy martwe dostaje , ważne, że by było w tym czymś dużo białka. Żywego pokarmu wymaga jedynie Muchołówka (pływaczy i aldrowand raczej nikt nie dokarmia). Siewki rosiczek zawsze dokarmiam pokarmem dla ryb. Rozdrabniam i kładę igłą na liściu. Jak mówimy o ciekawych sposobach dokarmiania, to może ktoś pójdzie w tę stronę http://www.mail-sport.cz/proteiny.vitalmax...cfm-protein.gif ;)

Edytowane przez Raiokouczan
Odnośnik do odpowiedzi

Hehe rosiczki nie potrzebują żywych owadów, nic nie musisz stymulować, same wyczują, że to białko i zaczną trawić. Pomyliło ci się chyba z muchołówką, która trawi zwykle tylko żywe owady, w przeciwnym wypadku pułapka szybko się otwiera i nie rozpoczyna trawienia.

Edit: Raiokouczan był szybszy :)

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi