sphagnum Napisano 27 Grudnia 2012 Share Napisano 27 Grudnia 2012 mogłeś kupić pyłek kwiatowy, mniej pleśnieje. Właśnie niedawno zakupiłem pierwszy raz pyłek i chyba będę go używał jedynie do dzbanków - wszystkie pułapki rosiczek, na które położyłem odrobinę pyłku, pokryła biała poducha pleśni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Marca 2013 Autor Share Napisano 6 Marca 2013 To znaczy, pyłek należy trochę rozcieńczyć. Nie położyć suchą grudkę, gdyż tak roślinie trudno ją jakkolwiek strawić/nadtrawić. Natomiast jak u mnie łapią rosiczki owady i one sobie tam potem leżą, to z czasem też pleśnieją. Zależnie od tego czy zdążą wyschnąć czy nie. Oczywiście jak ktoś może, zamiast pyłku można stosować jakieś mikro owady, tylko w przypadku mikro listków, trudno o takiego małego owada. Natomiast jak taka kropka (raczej jak grudka) pyłku zacznie w końcu pleśnieć, to można ją usunąć. Rosiczka już i tak skorzystała z tego tyle ile mogła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Jeśli chodzi o małe owady, to ja do dokarmiania malutkich siewek używam postaci dorosłej ziemiórki, którą podaje pensetą (czasem lekko rozgniatam). Powody są dwa: jest malutka i dostępna cały rok (przynajmniej u mnie w domu ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dukra13 Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Chciałabym wiedzieć, czy jeśli tu się pisze o pyłku to dotyczy to tylko pyłku pszczelego czy pyłku kwiatowego/z akurat kwitnących kwiatów/. Tak się akurat składa, że w sezonie zima/wiosna mam pyłek z kwitnących w tym czasie kwiatów hippeastrum. Edytowane 8 Marca 2013 przez dukra13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Chciałabym wiedzieć, czy jeśli tu się pisze o pyłku to dotyczy to tylko pyłku pszczelego czy pyłku kwiatowego/z akurat kwitnących kwiatów/. Tak się akurat składa, że w sezonie zima/wiosna mam pyłek z kwitnących w tym czasie kwiatów hippeastrum. Mowa o pyłku pszczelim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Mowa o pyłku pszczelim Według http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html#wstep Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim. Więc chyba można zrobić eksperyment z pyłkiem kwiatowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AguchaG Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Mogę kłaść na siewkę rozdrobniony pyłek czy oprócz rozdrobnienia muszę coś z nim jeszcze zrobić? Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Cephalotus Brak polskich znaków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 Przeżuć a tak na poważnie nic:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Ja tam dodaję do pyłku odrobinkę wody, tak tylko, żeby zrobić z niego papkę. Ale to akurat jest napisane nieco powyżej, w mojej wypowiedzi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barni Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Czy taka karma dla rybek bedzie ok dla siewek, granulki sa wielkości ziarenka maku jak widać a sam pokarm ma 48% zawartości białka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 Zapewne tak, w końcu to raczej zmienili jedynie kształt z losowej wielkości płatków do czegoś wyciętego w takie mikro opłatki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Zastanawiam się nad nakarmieniem siewek D.capensis i spatulaty płatkami dla ryb. Jeszcze tego nie próbowłem a może przyszpieszyło by to ich wzrost. Mam pytanie cz warto i czy przeterminowany dość sporo im nie zaszkodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzosio Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Zaszkodzić raczej nie powinno. W naturze przecież też jakiś paproch może spaść na roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Też nimi dokarmiałem ale po pewnym czasie zaczynają pleśnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Znalazłem też stare liofilizowane rureczniki dla ryb. Może one będą odpowiednie do dokarmiania siewek? Edytowane 13 Września 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi