chudy.91 Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Witam Wiem, że na podobne pytanie odpowiedź już gdzieś na forum padła, ale niedokładnie o to mi chodziło. Pierwszy raz będę zimował kapturnicę. Niestety, nie mam pomieszczenia, gdzie temperatura byłaby od 0-10 st. C, rzadko minimum 14 :/ . Dlatego zastanawiam się, czy czasami będę mógł wystawiać ją na balkon tak jak dawniej? Czy nie zaszkodzi jej częste zmienianie miejsca zimowania - od średniej temperatury na parapecie w kuchni na parugodzinne zimowanie na zewnątrz? (<- oczywiście, gdy nie będzie mrozów -20 st. C i zamieci śnieżnych ) Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Podobno jak nie ma duzych mrozów, to można przykryć tak jak inne rośliny tym czarnym nie pamiętam jak sie to nazywało, w kazdym ogrodniczym można kupić i z powodzeniem zimować na dworze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Chodziło Ci o agrowłóknine? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Taaak właśnie, dzieki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 ja mam sporo roslin na dworze w torfowisku hehe. juz bbyly nawet sniegiem przykryte no i jeszcze zyja pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 No wlasnie ja tez mam pytanie dotyczace zimowania na dworzu. Pod jaka warstwa sniegu maja byc zasypane roslinki? Chodzi mi o to czy cale mala byc zasypane, czy jakas czesc musi byc odkryta? Pytam, bo sam trzymam kapturnice i muchlowke na dworzu i pada snieg wiec... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Jeśli temperatura spada poniżej kilku stopni poniżej 0 to lepiej jeśli są przysypane śniegiem. Warstwa śniegu pełni funkcję termoizolacyjną (jeżeli na dworze temperatura spadnie np do -15 stopni pod śniegiem będzie zawsze ciut cieplej. Ile? To trzeba by było zmierzyć ale pod śniegiem ziemia przemarza znacznie mniej i daje to szanse kłaczą na przetrwanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 a tak btw to chcialem pochwalic kapturnice marroma. hehe kupujcie u niego, bo lepszej jakosci kapturnic nie dostalem. praktycznie od razu sie przyjely a jego x moorei najaladniej sie trzyma teraz na dworze w torfowisku mimo pogody. taka reklama. co do zimowania to ja mam za duzo wody w torfowisku i musze zrobic jakis odplyw bo one rosna w wodzie a nie torfie hehe pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 Heh, cieszę się, że tyle osób zainteresowało się tym tematem . Wszystko super, tylko nikt nie odpowiedział mi na zasadnicze pytanie: czy można np. pół dnia trzymać kapturnicę na zewnątrz, a następne pół - w domu? Czy jej to nie zaszkodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Zaszkodzi jezeli bedzie duza amplituda temperatur. Roslina moze doznac szoku i padnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 albo na zewnatrz i okryc albo do srodka i doswietlac 14h. Tak jak powiedzial Paulo, wynosic na pol dnia nie mozna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Swietnie, dzięki, Marrom! Ale co kiedy temperatura będzie powyżej 0? Bo ja dziśiaj sypnołem po roślinkach, cały snieg się roztopił, bo było za gorąco za dnia, i takie błocko się stało. :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Jeśli temperatura jest powyżej 0 to nie problem. Nie ma potrzeby zasypywać ich śniegiem. Problem zaczyna się wówczas gdy mamy -5 stopni i mniej. Wówczas dość silnie przemarza gleba a kłącze może ulec uszkodzeniu (szczególnie jeśli roślina jest w doniczce a nie bezpośrednio w glebie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Zgadzam się z marromem. Osobiście w tym roku przeprowadzam eksperyment: wysadziłem na torfowisku: dionaea muscipula regular x3 sarracenia flava var flava x2 oraz mala darlingtonie. Ostatnio jak byłem wszystkie rośliny żyły i miały się świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 U mnie w nocy na pewno jest mniej od -5, ale wszystkie rosliny sie trzymaja dobrze, oprocz tego ze nie rosna (jak dla mnie ziomwanie sie, na razie, sprwadza). Czy mam powod do objaw? Chyba bym cos zobaczyl gdyby bylo zle, a mucholowka tylko traci liscie jeden po drugim, a kapturnice powolutku rosna, ale rosna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi