Biolek Napisano 4 Marca 2006 Share Napisano 4 Marca 2006 Hey.Mam takie pytanko do was bo piszecie na forum ze wasze dzbaneczniki rosna tak ok 20 cm na rok a moj urosl tylko chyba z 5 cm :cry: Stoi na poludniowym parapecie.Jescze male zapytanie zwiazane z jego gatunkiem nie jestem pewnien czy to venerata?? Sorki za te brzydkie doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 Ventrata to to jest na pewno. Ja swojego przedwczoraj dostałem. A może po prostu ma za mało wilgoci ? Doświetlasz go ? Myślę że Twój problem jest związany głównie właśnie z wilgocią której pewnie ma za mało. CZy on stoi w jakimś akwarium czy bezpośrednio na parapecie ? :idea: :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luxiu Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 i proponuje wstawic w podwójną podstawkę (mniejszą i wiekszą). w tę większą nasyp keramzytu i podlewaj dzbanecznika od gory. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 Raczej ventrata. Niepokoją mnie te brzydkie doniczki. One są gliniane, tak? Widać na nich wykwity soli, mam nadzieję, że nie podlewasz go kranówką, a może ktoś wcześniej to robił? Na torfie nie ma żadnych wykwitów solnych? Przesadź go może do nowego podłoża i zmień doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 to nie musi byc wykwit soli doniczki gliniane maja to do siebie ze wychodzi cos bialego na nie taki nalot Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 Co do doniczki to nie mam pojęcia bo wszystkie roślinki mam w plastikowych, ale co do wilgotności to zgadzam się, że ma za małą, pozraszaj go kilka razy na dzien jeśli tego nie robisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 5 Marca 2006 Autor Share Napisano 5 Marca 2006 Podlewam przez caly rok woda destylowana.Wczesniej staly na parapecie ale teraz od tygodnia wstawilem do nowego akwarium.Ale przez ostatnie lato dzbanki normlanie rosly choc nie staly w rzadej szklarence.Na doniczkach to chyba nie sol bo skad mialby sie tam wziac, te doniczki one chyba tak z samosci maja,ale nie bojcie sie zamierzam je na dniach przesadzic do innych To jak sadzice jaka jest przyczyna ze powoli rosnie??Wilgotnosc?? Bo swiatla maja zapewnione 12 godzin<okno+4 godz. doswietlania tylko ze dopiero od miesiaca:/> Jak myslicie odcianc te dzbanki??Ma to jakis wplyw na rosline?? No i sie jeszcze tak zastanawiam bo venerat-y innych userow maja takie bardzo zielone liscie a moje jakby takie sa troche wyblakle???Co robic?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 moim zdaniem to wlasnie ta wilgotosc jest za mala a co do odciecia dzbankow to ja bym je dociol ba sa nagnite ale niech sie wypowie ktos bardziej doswiadczony w hodowli dzbanecznikow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wydra Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 DzbankĂłw nie odcinaj moĹźe troszkÄ nieĹadnie wyglÄdajÄ ale dopĂłki caĹe nie obumrÄ nie rĂłb tego z tego powodu Ĺźe do samego koĹca majÄ zdolnoĹci trawiÄce a nuĹź jeszcze coĹ zjedzÄ :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 5 Marca 2006 Share Napisano 5 Marca 2006 DokĹadnie tak . Ja bym takĹźe zostawiĹ dzbanki gdyĹź jak mĂłj poprzednik wspomniaĹ ma on zdolnoĹci trawiÄce dopĂłki caĹy nie uschnie. A co do koloru liĹci to moje sÄ tak zielone Ĺźe aĹź oczy bolÄ . Ale nie martw siÄ , przed nami wiosna ,lato - okres ĹwietnoĹci roĹlinek BÄdzie dobrze! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 5 Marca 2006 Autor Share Napisano 5 Marca 2006 Ale ona zawsze takie byly:( Co robic?? WIE KTOS????[/b] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luxiu Napisano 9 Marca 2006 Share Napisano 9 Marca 2006 jesli masz zamiar przesadzic to przesadz - moze lepiej do doniczek plastikowych (latwiej sie z nich wyjmuje dzbanecznika), jesli bedziesz przesadzal to dyskretnie sprawdz korzenie czy ci nie podgnily -to sie czesto zdarza u dzbanecznikow, ktore sa podlewane, a wlasciwie przelewane w podstawke) - stan korzeni tez ma wplyw na liscie (reszte rosliny zreszta tez). wsadz ja do jakiejs wyzszej doniczki, niech dzabanki sobie wisza spokojnie a nie stoja na ziemi - albo zrob jakis stojak podwyzszajacy na doniczke. staraj sie go podlewac od gory, aha wsadz jakis mech (najlepiej sphagnum - zywy albo suszony) na na gore - dzbaneczniki to lubia. staraj sie co jakis czas czyscic mu liscie (on tym oddycha, jak ma np. kurz na lisciach to ma problemy zeby sobie westchnac ;-)). spryskuj go kwazarem, albo jakimkowiek spryskiwaczem, to tez dzbaneczniki lubia. GENERALNIE DUZO WILGOTNOSCI W POWIETRZU MA BYC. Akwarium - tak trzymac. moze tak jak wczesniej pisalem zastosuj keramzyt. to chyba tyle. tak wiec wilgotnosc i cierpliwosc. jest duzy i mocny - da rade. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 10 Marca 2006 Autor Share Napisano 10 Marca 2006 Hmmm z wilgotnoscia chyba jest nie najgorzej bo trzymam go w akwarium i na dodatek zraszam.Wlasnie chce go przesadzic ale do akwarium bedzie to dobre rozwiazanie<na gore dam mech spaghnum a na sam dol zamierzam wysypac kamyczki gliniane>.Co wy o tym myslicie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 11 Marca 2006 Share Napisano 11 Marca 2006 To bedzie dobry pomysl. Pamietaj jednak, ze dlugo utrzymywales ja na parapecie i nagla zmiana warunkow spowoduje spowolnienie wzrostu i prawdopodobnie straci wszystkie dzbanki. Nie mniej jednak kolejne, w akwarium, powinny byc wieksze, roslina bedzie rosla szybciej. Sprawdz jak rosnie ventrata w ponad 80% wilgotnosci w temperaturze ok 30C - jak na drozdzach Niestety rosliny te nie lubia przestawiania i zanim dostosuja sie do nowych warunkow moze minac 1-2 miesiace, po ktorych pojawia sie pierwsze liscie z dzbankami. Poczatkowo roslina moze wypuszczac zalazki, ktore nie beda sie rozwijac. Nie ma sie co martwic. Na pewno ja przesadz, a zywy torfowiec na wierzchu rowniez bedzie dobrym rozwiazaniem. Do podoza dodaj troche wlokna kokosowego i staraj sie aby mieszanka, w ktorej rosnie nigdy nie byla mokra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 17 Marca 2006 Share Napisano 17 Marca 2006 Mam pytanie czy włokno kokosowe mozna kupi w normalnej kwiaciarni ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi