Skocz do zawartości

Usychające, Nierozwinięte Pułapki + Ziemiórka (chyba)

fawin

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem kolejny (niestety) z tą samą muchołówką:/

a mianowicie młode, świerze i jeszcze nie rozwinięte pułapki usychają, nie wiem czym to może być spowodowane, może pędem kwiatowym, który mam zamiar obciąć i rozmnożyc jak podrośnie jakieś 2 cm. A może jedną jak na razie ziemiórką, którą zauważyłem ok. 2 tyg temu, od tej pory nie zauważyłem innych.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

thumb_474709a31b97c071993988.jpgthumb_474709a32641c874601020.jpegthumb_474709a330acb306456711.jpgthumb_474709a339df3385172587.jpgthumb_474709a3432b9672148356.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

Usychanie pułapek może być spowodowane również brakiem światła.Czy ją doświetlasz, a jeśli nie to na jakim oknie jest?

Jeśli chodzi o ziemiórki, to jeśli zauważyłeś jedną, to jest ich napewno więcej, a żeby je zobaczyć trzeba naprawde blisko się przyjrzeć.One bardzo nie szkodzą rośliną doroslym, najbardziej małym.Podobno po przesuszeniu podłoża zaczynają jeść korzenia itd, ale czy jest to napewno prawdą to nie wiem.Sporo osób twierdzi, że najlepiej zwalczyć ziemiórki przesadzeniem do nowego podłoża, ale jeśli masz sporo roślin to jest to bezsensowne i najlepszy środek jaki polecam to Diazol 500 EC dostępny w większości ogrodniczych.

Odnośnik do odpowiedzi

nie doświetlam, ale roślinka stoi na oknie południowo-wschodnim. mam tylko tą roślinkę, ale zamierzem jutro wysiać inne, ponieważ dziś mi doszły nasiona. Nie przesuszyłem jeszcze ani razu, zawsze ziemia jest mokra, podlewam +/- co 2 dni

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta muchołówka już zimuje? Obstawiałbym raczej jakieś mechaniczne uszkodzenia podczas wczesnego rozwoju liści (być może przez ziemiórki) lub ten pęd kwiatowy - mógł spowodować wytwarzanie takich pułapek. Przesadzałeś ją w ostatnim czasie?

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina wchodzi w najpierw okres spoczynku, czyli spowalnia swój wzrost wskutek skrócenia się dnia. Zimować zacznie wtedy, gdy dasz ją do chłodniejszego miejsca. Osobiście uciąłbym teraz pęd i zaczął zimować.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

i znow problem...

ziemiorek wiecej juz nie widzialem, ale za to pojawilo sie cos co ma okolo 0,5mm, biale plamki na bokach, jest cale czarne, blyszczace, ma tylko glowke zielona i wysmienicie skacze, jest tego pelno, wychodzi jak nacisne ziemie, co to moze byc? oto zdjecia:

thumb_4756c9a8d2717873642008.jpg

thumb_4756c9a8ef1cf182118665.jpg

thumb_4756c9a917e80666241232.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.