fawin Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 mam problem kolejny (niestety) z tą samą muchołówką:/ a mianowicie młode, świerze i jeszcze nie rozwinięte pułapki usychają, nie wiem czym to może być spowodowane, może pędem kwiatowym, który mam zamiar obciąć i rozmnożyc jak podrośnie jakieś 2 cm. A może jedną jak na razie ziemiórką, którą zauważyłem ok. 2 tyg temu, od tej pory nie zauważyłem innych. Proszę o pomoc i z góry dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 A więc tak: Usychanie pułapek może być spowodowane również brakiem światła.Czy ją doświetlasz, a jeśli nie to na jakim oknie jest? Jeśli chodzi o ziemiórki, to jeśli zauważyłeś jedną, to jest ich napewno więcej, a żeby je zobaczyć trzeba naprawde blisko się przyjrzeć.One bardzo nie szkodzą rośliną doroslym, najbardziej małym.Podobno po przesuszeniu podłoża zaczynają jeść korzenia itd, ale czy jest to napewno prawdą to nie wiem.Sporo osób twierdzi, że najlepiej zwalczyć ziemiórki przesadzeniem do nowego podłoża, ale jeśli masz sporo roślin to jest to bezsensowne i najlepszy środek jaki polecam to Diazol 500 EC dostępny w większości ogrodniczych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 (edytowane) nie doświetlam, ale roślinka stoi na oknie południowo-wschodnim. mam tylko tą roślinkę, ale zamierzem jutro wysiać inne, ponieważ dziś mi doszły nasiona. Nie przesuszyłem jeszcze ani razu, zawsze ziemia jest mokra, podlewam +/- co 2 dni Edytowane 23 Listopada 2007 przez fawin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Czy ta muchołówka już zimuje? Obstawiałbym raczej jakieś mechaniczne uszkodzenia podczas wczesnego rozwoju liści (być może przez ziemiórki) lub ten pęd kwiatowy - mógł spowodować wytwarzanie takich pułapek. Przesadzałeś ją w ostatnim czasie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 przesadzałem tak początkiem października. Nie, nie zimuje, rozwija się w najlepsze;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Myślę że właśnie przesadzanie mogło tak na nią wpłynąć. Radziłbym jak najszybciej zacząć zimowanie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 to jak? mogę teraz wsadzić roślinę do zimnego pomieszczenia? czytałem tutaj, że roślina sama zacznie zimować i dopiero wtedy sie ją daje do chlodniejszego pomieszczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Roślina wchodzi w najpierw okres spoczynku, czyli spowalnia swój wzrost wskutek skrócenia się dnia. Zimować zacznie wtedy, gdy dasz ją do chłodniejszego miejsca. Osobiście uciąłbym teraz pęd i zaczął zimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 23 Listopada 2007 Autor Share Napisano 23 Listopada 2007 aha:) ale ona nie weszla jeszcze w okres spoczynku, pułapki rosną ok. 1mm/2 dni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 25 Listopada 2007 Share Napisano 25 Listopada 2007 Wstaw ja teraz do temp około 12 stopni gdy spowolni rozwój pzrenieś w miejsce gdzie będziesz miał temp w okolicach 8 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 25 Listopada 2007 Autor Share Napisano 25 Listopada 2007 ale jaka jest dla niej roznica w jakiej bedzie temperaturze teraz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Listopada 2007 Share Napisano 25 Listopada 2007 Zacznie zimować. No i radze wytruć czymś ziemiórki, np. Diazolem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 25 Listopada 2007 Share Napisano 25 Listopada 2007 Ja radze poczytac o hodowli muchołówki ,a następnie zadawać pytania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 25 Listopada 2007 Autor Share Napisano 25 Listopada 2007 jeszcze dwa pytania początkujacego: 1) czym różni się okres spoczynku od zimowania? 2) jakie są efekty zimowania, a jakie okr. spoczynku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 i znow problem... ziemiorek wiecej juz nie widzialem, ale za to pojawilo sie cos co ma okolo 0,5mm, biale plamki na bokach, jest cale czarne, blyszczace, ma tylko glowke zielona i wysmienicie skacze, jest tego pelno, wychodzi jak nacisne ziemie, co to moze byc? oto zdjecia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi