Skocz do zawartości

Biały Meszek Na Ziemi

matius71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Przesadziłem małe rosiczki z mini szklarni do doniczki. Użyłem tej samej ziemi co wcześniej. W szklarni było wszystko ok no a w doniczce jak widać jest taki meszek biały. Czy ten meszek może zaszkodzić? Może warto dodać że troszeczkę ziemi rozsypało mi sie na ziemie, posprzątałem ja i wsypałem do doniczki. :P

post-3441-1196026897.jpgpost-3441-1196027203.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ten biały meszek to PLEŚŃ!

Użyj Topsin'u koszt to około 16 złoty za buteleczkę!

Aha i może on zaszkodzić roślinom .

Edytowane przez Davvid
Odnośnik do odpowiedzi

"Meszek" to moim zdaniem pleśń a rozsypanie się pomogło dostać sie razem z kurzem większej ilości zarodników pleśni... Sytuacja jest tragiczna, masz tam cała hodowle pleśni :blink: przesadź albo użyj topsinu... poczekaj aż wypowiedzą sie inni forumowicze :)

Odnośnik do odpowiedzi

Źle to widzę. Prawdopodobnie rosliny mozesz spisać na straty ale spróbujmy jeszcze powalczyć.Zbierz tą pleśń mechanicznie uważając żeby nei uszkodzić roślinek a nastepnie wszytsko spryskaj roztworem Topsinu, ewentualnie mozesz wyjac delikatnie rosliny wsadzic do mniejszej doniczki ,a ta co masz wyparzyc, wspyac swiezy torf, wsadzic spowrotem rosliny i spryskac dodatkowo nomoltem włącznie ze ściankami doniczki.

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet domestosem w dużym rozcieńczeniu nie zniszczysz rosiczek... :) (oczywiście nie polecam ;P)

Przeczytaj jakie są rozcieńczenia z tyłu podane i zrób jeszcze trochę bardziej rozcieńczone...

Ja bym przesadził do torfu wysterylizowanego, albo topsin (ew. coś innego co polecają inni - nie wiem, jakie są aktualnie trendy :D ) + porządne wietrzenie...

pzdr Pep3k

Edytowane przez Pep3k
Odnośnik do odpowiedzi

Formowicze ujmę to tak... nie mam tego preparatu i z tego co czytam to sytuacja jest nie ciekawa i czym szybciej coś z tym zrobię tym lepiej. Preparat mogę kupić jutro dopiero :/ oczywiście jeżeli nie ma innego dobrego wyjścia no to poczekam do jutra ale jak jest to bym chciał to natychmiast zrobić.

Odnośnik do odpowiedzi

A mam takie pytanie czy jak kupie ten preparat to mogę nie przesadzać rosiczek? boje sie ze nie przeżyją tego.

Czy po spryskaniu ziemi wszystko wróci do normy i opiekować sie normalnie rosiczkami czy przez jakiś czas otrzymywać trochę suchsza ziemie albo coś w tym rodzaju?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiadomo czy pleśń się odnowi. Jeśli grzyb się pojawi po spryskaniu Topsinem możesz wtedy zmienić podłoże lub zastosować większe stężenie preparatu.

Jeżeli dojdzie do tego, że bedziesz zmieniał podłoże to po przesadzeniu do nowego podłoża radze profilaktycznie zastosować Topisin.

Edytowane przez Damianus
Odnośnik do odpowiedzi

dobra to chyba będzie najbezpieczniej jak kupie nową ziemie i przesądzę je do niej ale jak będę przesadzał to może nie będę oczyszczał korzonków z ziemi i przesadzę rosiczki z małą ilością starej ziemi żeby lepiej zniosły zmianę gleby. Myślicie ze jak dookoła korzonków będzie stara ziemia i zapryskam ją preparatem to będzie dobrze?

Odnośnik do odpowiedzi

haaaa... wpadłem na chyba dobry pomysł: ponieważ dziś nie kupiłem ziemi bo bylem w Arkadii i nie było :/ to przyjechałem do domu i kiedyś słyszałem ze żeby sie pozbyć takich nieprzyjemnych rzeczy z ziemi to powinno sie do piekarnika ja wsadzić no i tak zrobiłem ^_^ nastawiłem na 250 stopni no i zostawiłem na godzinę... spryskam ja jeszcze topsinem i zobaczymy co wyjdzie z tego :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.