Skocz do zawartości

Biały Meszek Na Ziemi

matius71

Rekomendowane odpowiedzi

dobra zmieniłem ziemie. Po 3 dniach dopiero spryskałem ja preparatem (do tego czasu pleśń zaczęła być widoczna dookoła rosiczek) bo nie mogłem go dostać. Teraz mam już chyba ostatnie pytanie do was:

Przez ile czasu spryskiwać i po jakim czasie będzie widać efekty?

Dzięki wszystkim za pomoc

Edytowane przez matius71
Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...
haaaa... wpadłem na chyba dobry pomysł: ponieważ dziś nie kupiłem ziemi bo bylem w Arkadii i nie było :/ to przyjechałem do domu i kiedyś słyszałem ze żeby sie pozbyć takich nieprzyjemnych rzeczy z ziemi to powinno sie do piekarnika ja wsadzić no i tak zrobiłem ^_^ nastawiłem na 250 stopni no i zostawiłem na godzinę... spryskam ja jeszcze topsinem i zobaczymy co wyjdzie z tego :P

Czy wypieczenie w piekarniku pomogło ??

Może ktoś inny wie coś na ten temat?

Jak to się dokładnie robi?

I czy działa?

Odnośnik do odpowiedzi

Wow a ten torf się nie spali? :D Ja jak mam robale w torfie albo pleśń to zalewam torf wrzątkiem. Trzymam ten torf w wodzie tak długo aż woda nie wystygnie do temp. pokojowej i później go odcedzam. Torf później jest pozbawiony wszelkich robali i mogę zapomnieć o pleśni :D

Odnośnik do odpowiedzi

Szara pleśń - Teldor, Bravo 500 SC, Captan 50 WP, Euparen 50 WP, Topsin M500 SC

to jest kilka srodków które na pewno pomoga ja je mam w piwnicy raz były potrzebne odrazu zadziałało następnego dnia było mniej i mniej aż w końcu znikneło polecam te preparaty

Szara pleśń - Botrytis

Charakterystyka i objawy: Rośliny owadożerne są bardzo podatne na tę chorobę, gdyż trzymamy je w wilgoci. Sprawcą jest grzyb Botryris cinerea. Jego objawy to szary, kłaczkowaty nalot grzybni, przypominający gęste, wyprostowane włoski. Przy dotknięciu może wyrzucić chmurę zarodników. Zarażona łodyga może zacząć gnić, a pączki kwiatowe opaść.

Przyczyny: Przyczyną jest chłodne, wilgotne i zastałe powietrze, stłoczone rośliny i siewki, nieusunięte, gnijące liście, owoce i kwiaty.

Zapobieganie: Musimy dbać o stałą temperaturę. Wiosną i jesienią zdarza się, że temperatury zmienią się znacznie w ciągu dość krótkiego czasu. W połączeniu z wilgotnymi warunkami w jakich hodujemy rośliny powstają dla grzyba idealne warunki do ataku. Należy wietrzyć rośliny, najlepiej w ciągu dnia, ale bez narażenia na przeciągi. Rośliny nie mogą też być bardzo stłoczone - ustawiajmy je tak, aby odległość pomiędzy ich liśćmi wynosiła kilka centymetrów. Usuwajmy też tuż przy nasadzie wszystkie martwe liście i kwiaty, gdyż mogą zacząć gnić.

Leczenie: Z powodu dużej wrażliwości roślin mięsożernych na środki grzybobójcze nie jest stosowane. Poważnie zaatakowane rośliny należy usunąć.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.