mYchacz Napisano 27 Listopada 2007 Share Napisano 27 Listopada 2007 Witam Od wakacji jestem w posiadaniu Ventraty. Kupiłem ją w rozmiarze zdaje się S, do teraz dzbanecznik podwoił swoje rozmiary. Problem polega na tym że w momencie kiedy jeden zalążek szykuje się do wzrostu usycha(gnije) jeden dorosły dzbanek. W ten sposób roślina rośnie ale zachowuje stałą liczbę dzbanków, a zwiększa się tylko liczba gołych liści po obciętych pułapkach. Czy to naturalne w tak młodym okresie czy roślina z tego wyrośnie a może to wina braku jakiegoś "elementu hodowli"? Nie chciał bym żeby mój okaz na starość wyglądał jak kępa liści z paroma dzbankami. Pozdrawiam i dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 tez juz kiedys o to pytałem, mój dzbanecznik ventrata ma ciagle po 4 dzbanki i gdy urosnie 1 mły to zaczyna 1 wiednąć.... tak juz chyba jest i nie zmienisz tego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Ja tak miałem u bicalcaraty. Przesadziłem do większej doniczki i jest ok teraz, ale nie wiem czy zxa mała doniczka była powodem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 28 Listopada 2007 Autor Share Napisano 28 Listopada 2007 Ja tak miałem u bicalcaraty. Przesadziłem do większej doniczki i jest ok teraz, ale nie wiem czy zxa mała doniczka była powodem. Zmieniłaś coś oprócz doniczki np. warunki hodowli, skład podłoża...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 29 Listopada 2007 Share Napisano 29 Listopada 2007 mysle że to nie od doniczki zalezy, mam ventratę na wysokośc około 20 cm, w doniczce o średnicy 10cm i dzbanki "wymieniaja się", dzisiaj jeszcze załacze zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2007 Czy ktoś jeszcze podzieli sie swoimi spostrzeżeniami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 2 Grudnia 2007 Share Napisano 2 Grudnia 2007 mi sie wydaje że jeśli ma za dużo owadów to nie potrzebuje robić wićcej dzbanków to te co ma mu wystarczają, także nie jak rosna nowe to pozbywa sie starych... albo odwrotnie, moze ma za mało owadów i nie może utrzymać więcej niż x ilości dzbanków, ale myślę że to 1 ponieważ dzbaneczniki zyją głównie ze światła i fotozyntezy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Nie sądzę żeby dzbaneczniki tak reagowały na niedobór owadów, ale mój dostał jedną muchę i jedną biedronkę od kiedy u mnie jest - to nie dużo. Edytowane 3 Grudnia 2007 przez mYchacz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 3 Grudnia 2007 Share Napisano 3 Grudnia 2007 MYchacz, nie - nic nie zmieniłem. Po prostu wyjąłem z doniczki razem z podłożem, wziąłem większą doniczkę, wsadziłem trochę suchego spaghnum, wsadziłem roślinkę razem z tym podłożem, z którym ją wyjąłem i do tego samego terra powędrowała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 7 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2007 Może to kwestia luzu w doniczce. Po przesadzeniu i dołożeniu spaghnum podłoże się trochę zruszyło i spulchniło wpuszczając więcej powietrza i dając korzeniom więcej miejsca. Więc systemowi korzennemu i za razem całej roślinie wyszło to na dobre. Wszystkie moje dzbanki "umierają z woda w środku" robią się czarne i gniją. Usychanie widziałem w OBI kiedy kiedy nikt nimi sie nie opiekował i miały sucho, nie przypominało to tego co dzieje się z moimi dzbankami. Nie sądzę także iż jest to wina braku pokarmu. Dzbanek "NIE JE" żeby zdobyć energie, tak jak robią to zwierzęta. Rośliny zdobywają energie z fotosyntezy a łatanie owadów to sposób na radzenie sobie z ubogim podłożem. Pyzatym wiele roślin reaguje pozytywnie na brak owadów produkując coraz wspanialsze pułapki, jak np. muchołówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilof23 Napisano 7 Grudnia 2007 Share Napisano 7 Grudnia 2007 poczekajmy na wypowiedź kogos doswiadczonego, bo to jednak jest dość poważny problem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mYchacz Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2008 Hmm ... zabiliśmy wszystkim ćwieka . Dorzucam dwie fotki mojego umierającego dzbanka może one coś wyjaśnią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 Hmm ... zabiliśmy wszystkim ćwieka . Dorzucam dwie fotki mojego umierającego dzbanka może one coś wyjaśnią. Hej, moja ventrata wygląda podobnie tzn zaczynają też jej schnąć dzbanki. Posiadam kilkanaście roznych dzbaneczników i zachowują się one różnie mimo co do niektórych jednakowego traktowania. Nie wiem czy widziałeś zdjęcia dzbanków w naturze ale tam tez często jest tak, że tylko ostatnio wypuszczane liście i dzbanki funkcjonują a reszta usycha. Zacząłem się ostatnio zastanawiać czy nie zależy to może od czasu naturalnego nasłonecznienia bo przeciez dni są teraz krótkie. Ale problem moze polegać na tym, że po prostu jak nie zapewnisz im idealnych warunkow (a w Polsce takie łatwe to nie jest) to tak już się bedzie dzialo i tyle. Ja w kazdym razie nie odkryłem jeszcze przyczyn takiego zachowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi