Skocz do zawartości

Dzbanecznik Górski

Sathis

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

wszystko z teorii o gorskich znam tylko tak z ciekawosci- gdzies czytalam (chyba cpuk ale nie mam pewnosci) ze niektore gorskie dzbanki radza sobie zyjac bez obnizania temp w nocy? czy to prawda czy mam sobie to wsadzic.. miedzy bajki? :D

pozdr

Sathis

Odnośnik do odpowiedzi

szczegolnie frapuje mnie problem ktory juz za kilka dni (moze jutro) blisko dotknie mnie- jest nim n. lowii :D i jakkolwiek teorie jak mowie znam- da sie bez obnizania to jednak frapuje mnie ten problem :)

tez mam piec z termostatem wiec rozumiem akurat to podejscie do temperatury w domu :)

czy ktos hodowal lowii w ten sposob?

Odnośnik do odpowiedzi

Co do lowii nie wypowiem się ale zapodam swoją liste "górali"

- N. Villosa

- N. Rajah

- N. Aristolochoides

- N. Eymae

- N. Inermis

- N. x Gentle

Wszystkie puszczają dzbanki a spadki wynoszą z 22 do 19 (18) stopni .... I od razu chce zaznaczyć że też mam piec z termostatem ale Miecio takie piece mają to do siebie że plan dobowy ogrzewania jest podzielony na dwie części dzienna i nocną ... nie wierzę, żeby ktoś miał przez cały dzień ustawioną taką samą temp, z zasady spanie w temp. jak za dnia nie jest zdrowe :P.

Co więcej do górskich to trzeba z nimi uważać na przegrzanie, tzn. latem do 35 stopni a nawet i tyle już nie jest za dobre. I jedna mała uwaga nie trzymaj go w samym mchu bo ten bardzo szybko się nagrzewa i ciepłe powietrze dociera do korzeni ...

Chyba bardziej istotną sprawą niż spadki temp. jest dla nich nie wysoka temp i bardzo długi dzień.

Odnośnik do odpowiedzi

Miecio - piec nie ma tu większego znaczenia. Jeśli masz świetlówki one nagrzewają terra w dzień , w nocy gasną i tyemperatura spada o te 2-3*C nawet ale spada i to zazwyczaj wystarcza. Jeśli nie masz świetlówek terra zapewne stoi blisko okna i spadki zapewniają naturalne zmiany temperatury :)

Oj 35*C to bardzo dużo, chwilowo do wytrzymania, ale na dłuższą skalę nigdy, zwłaszcza przy braku wyraźnych spadków temp. - chyba przez takie coś padł mi aristo stojąc w nie więcej niż 30*C

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.