Sathis Napisano 27 Listopada 2007 Share Napisano 27 Listopada 2007 witam, wszystko z teorii o gorskich znam tylko tak z ciekawosci- gdzies czytalam (chyba cpuk ale nie mam pewnosci) ze niektore gorskie dzbanki radza sobie zyjac bez obnizania temp w nocy? czy to prawda czy mam sobie to wsadzic.. miedzy bajki? pozdr Sathis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Ja mam Nepenthes eymae i stała temp w terra to 20-21 stopni, a dzbanek pięknie rośnie więc ja uważam że nie trzeba im temp. zmieniać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Miecio - stała temp. tzn masz grzałke z termostatem? Bo jak nie to ja sobie nie wyobrażam innego utrzymywania się stałej temperatury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Wlasnie. Temperatura sie zmienia. Naturalnie, w nocy jest zimniej niz za dnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 no to może spaść o 1 stopień, ja w domu mam piec gazowy i jeśli w domu temp, spadnie do 20 stopni to się włącza i powietrze podgrzewa do 21 stopni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 N.truncata (Pasian),.... mój puszcza dzbanki bez obniżania temp. (centralne zawsze ustawione na jednakową temperaturę) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 28 Listopada 2007 Autor Share Napisano 28 Listopada 2007 szczegolnie frapuje mnie problem ktory juz za kilka dni (moze jutro) blisko dotknie mnie- jest nim n. lowii i jakkolwiek teorie jak mowie znam- da sie bez obnizania to jednak frapuje mnie ten problem tez mam piec z termostatem wiec rozumiem akurat to podejscie do temperatury w domu czy ktos hodowal lowii w ten sposob? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Listopada 2007 Share Napisano 29 Listopada 2007 Co do lowii nie wypowiem się ale zapodam swoją liste "górali" - N. Villosa - N. Rajah - N. Aristolochoides - N. Eymae - N. Inermis - N. x Gentle Wszystkie puszczają dzbanki a spadki wynoszą z 22 do 19 (18) stopni .... I od razu chce zaznaczyć że też mam piec z termostatem ale Miecio takie piece mają to do siebie że plan dobowy ogrzewania jest podzielony na dwie części dzienna i nocną ... nie wierzę, żeby ktoś miał przez cały dzień ustawioną taką samą temp, z zasady spanie w temp. jak za dnia nie jest zdrowe . Co więcej do górskich to trzeba z nimi uważać na przegrzanie, tzn. latem do 35 stopni a nawet i tyle już nie jest za dobre. I jedna mała uwaga nie trzymaj go w samym mchu bo ten bardzo szybko się nagrzewa i ciepłe powietrze dociera do korzeni ... Chyba bardziej istotną sprawą niż spadki temp. jest dla nich nie wysoka temp i bardzo długi dzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Grudnia 2007 Share Napisano 2 Grudnia 2007 Miecio - piec nie ma tu większego znaczenia. Jeśli masz świetlówki one nagrzewają terra w dzień , w nocy gasną i tyemperatura spada o te 2-3*C nawet ale spada i to zazwyczaj wystarcza. Jeśli nie masz świetlówek terra zapewne stoi blisko okna i spadki zapewniają naturalne zmiany temperatury Oj 35*C to bardzo dużo, chwilowo do wytrzymania, ale na dłuższą skalę nigdy, zwłaszcza przy braku wyraźnych spadków temp. - chyba przez takie coś padł mi aristo stojąc w nie więcej niż 30*C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi