Skocz do zawartości

Kwiatowy Kalendarz Tłustoszy

Matek#

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł, aby każdy komu zakwitnie tłustosz wypowiedział się w tym temacie. Należy napisać nazwę gatunkową, datę d/m(+/-) pojawienia się pędu. datę d/m(+/-) otworzenia kwiatu, datę d/m(+/-) przekwitnięcia, w razie zapylenia datę d/m(+/-) pojawienia się nasion, typ rozetki(letnia/zimowa), warunki hodowli i ewentualne "triki". Z góry dziękuję każdemu, kto podzieli się z nami tymi informacjami. Pomoże to w stworzeniu kalendarza, w którym każdy będzie mógł się dowiedzieć kiedy będzie kwitnąć jego tłustosz i jak ma go do tego "zachęcić".

Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...
  • 4 months later...

hej, właśnie zakwitł mi tłustosz x 'weser' (27-02-09) i tu moje pytanie skoro jest to tłustosz meksykański to dlaczego zakwita mi on zawsze po okresie spoczynku innych roślin, lub zaraz przed jego zakończeniem? Przecież to jest roślina z innego klimatu (cieplejszego) nie sądzicie że powinien on kwitnąć niezależnie od pory roku? Ktoś wie dlaczego sie tak dzieje? Które z hormonów roślinnych za to odpowiadają?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.