koma Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Jako, że czasem nie chodzę za twardo po ziemi, mam (wybaczcie jeśli głupie a na pewno głupie) pytanie, .... Czy na jednym dzbaneczniku można by zaszczepić inny. Widziałem coś takiego na drzewkach i krzakach owocowych, nie dało by się zrobić dzbanka z wieloma rodzajami dzbanków w ten sposób? To piękny widok by był :-) Jeśli nie, to dlaczego...? I urywamy wątek. :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Teoretycznie tak. Widziałem to w jednej książce na temat dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Z tego co ja wiem zaszczepiona gałązka wrasta w roslinę dzieki wtórnemu przyrostowi na grubość, u dzbanków taki przyrost jest raczej mało widoczny, no chyba zeby szczepić blisko stożka wzrostu gdzie jest jesczze spora ilość komórek zdolnych do tworzenia nowych organów (przy utracie stożka wzrostu nowe tworzą się przy najświeższych liściach) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Tak ogółem to ja nie widziałbym sensu w czymś takim, bo szczepi się po to, żeby uzyskać roślinę np. z mocniejszymi korzeniami i bardziej wydajną górą, co w przypadku dzbanków jest chyba zbędne. Poza tym góra która by rosła byłby to dzbanecznik, którego się nakłada i raczej nie byłoby żadnej krzyżówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 może lepiej posadzić dwa dzbanki w jednej doniczce?? efekt podobny, bez problemu i nie męczy się roślinek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Ja na pewno spróbuje i napiszę jak wyszło. ps. Jako, że moderator xxx nieudolnie z edytował moją wypowiedz nie będę na nowo się produkował Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 4 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2007 Mi nie chodziło o wzmacnianie tylko o taką ładną mieszankę... Dodatkowo nie podobają mi się wąskie liście niektórych odmian. P.K. napisz jak to masz w planach robić, bo to ciekawe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 Wąskich liści się w tenm sposób nie pozbedziesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 4 Grudnia 2007 Share Napisano 4 Grudnia 2007 ale mozna polaczyc taka odmiane z gora ktoa ma liscie szersze ale za to np mniej interesujace dzbanki faktycznie Podbielkowski pisal o szczepieniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Tylko ,że na Podbielkowskiego trzeba brać dużą poprawke:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 (moja) Pierwsza próba nieudana ;/ zraz zaczął obsychać ...pozostaje mi próbować dalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Mógł by ktoś dokłaniej opisać na czym polega "szczepienie"? I jak je przeprowadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Widze że zainteresowanie rośnie więc stworzyłem mini instrukcję. http://nepenti.eu/forum/index.php?showtopi...amp;#entry64560 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 ale mozna polaczyc taka odmiane z gora ktoa ma liscie szersze ale za to np mniej interesujace dzbanki faktycznie Podbielkowski pisal o szczepieniu No chyba jednak nie, i liscie i dzbanki będą tej samej rośliny, a na dole bedziesz miał te wąskie liście dodatkowo. Nie wiem co ci to daje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 6 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2007 A nie da się szczepić wielokrotnie ? ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi