Skocz do zawartości

A Może Da Się Je "szczepić"?

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że czasem nie chodzę za twardo po ziemi, mam (wybaczcie jeśli głupie a na pewno głupie) pytanie, .... Czy na jednym dzbaneczniku można by zaszczepić inny.

Widziałem coś takiego na drzewkach i krzakach owocowych, nie dało by się zrobić dzbanka z wieloma rodzajami dzbanków w ten sposób?

To piękny widok by był :-)

Jeśli nie, to dlaczego...? I urywamy wątek. :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem zaszczepiona gałązka wrasta w roslinę dzieki wtórnemu przyrostowi na grubość, u dzbanków taki przyrost jest raczej mało widoczny, no chyba zeby szczepić blisko stożka wzrostu gdzie jest jesczze spora ilość komórek zdolnych do tworzenia nowych organów (przy utracie stożka wzrostu nowe tworzą się przy najświeższych liściach)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ogółem to ja nie widziałbym sensu w czymś takim, bo szczepi się po to, żeby uzyskać roślinę np. z mocniejszymi korzeniami i bardziej wydajną górą, co w przypadku dzbanków jest chyba zbędne. Poza tym góra która by rosła byłby to dzbanecznik, którego się nakłada i raczej nie byłoby żadnej krzyżówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie chodziło o wzmacnianie tylko o taką ładną mieszankę... Dodatkowo nie podobają mi się wąskie liście niektórych odmian.

P.K. napisz jak to masz w planach robić, bo to ciekawe.

Odnośnik do odpowiedzi

ale mozna polaczyc taka odmiane z gora ktoa ma liscie szersze ale za to np mniej interesujace dzbanki :) faktycznie Podbielkowski pisal o szczepieniu :)

No chyba jednak nie, i liscie i dzbanki będą tej samej rośliny, a na dole bedziesz miał te wąskie liście dodatkowo. Nie wiem co ci to daje

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.