szamanka Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 Mozesz zaszczepic tak by były dwa stożki wzrostu, ale w sumie wychodzi na to, że równie dobrze mógłbyś posadzić dwie rosliny w jednej doniczce. Nie wiem co to szczepienie wielokrotne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 6 Grudnia 2007 Share Napisano 6 Grudnia 2007 To nie o to chodzi ze można 2 w jednym pojemniku mieć. Łatwo spostrzec, iż jeśli w doniczce będzie jedna roślina będzie mięć ona luz w części korzeniowej. Poza tym w ten sposób nie trzeba mieć wielu roślin tracąc miejsce lecz można mieć jedną która będzie miała 100 % cech z wielu roślin. Teoretycznie wykonalne choć nie miałem przyjemności podziwiać takiej roślinki. ps. Na ogródku mam Agrest na którym jest zaszczepiona biała oraz czerwona porzeczka dlatego jestem przekonany że jest to do zrobienia:) ps2. Pomimo tego co napisałem na temat szczepień jest jeszcze jeden sposób, ale nie będę go opisywał bo nie uzyskałem z niego jeszcze niczego co by normalnie rosło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2007 Dla zainteresowanych, krótki opis jak znajduje się tak jak mówiła Sathis w Z. Podbielkowski, B. Sudnik-Wójcikowska "Rośliny mięsożerne- zwane też owadożernymi" Opis jest krótki ( 1 akapit kilka zdań) s. 94. "Na jednej podkładce można można szczepić jeden lub więcej gatunków dzbanecznika. Roślinę stanowiącą podkładkę należy przyciąć, pozostawiając 3 pędy długości 15-30 cm. Cięcie na podkładce i roślinie dającej zraz wykonuje się skośnie mniej więcej do połowy grubości pędu . Pędy łączy się owijając taśmą ogrdoniczą. Po około 30 dniach , gdy na zrazie pojawią się nowe liście, można usunąć taśmę. Następnie odcina się górną (położoną poza miejscem połączenia) część pędu rośliny stanowiącej podkładkę oraz stopniowo w ciągu miesiąca przez "struganie" przez 10 dni, usuwa się dolną cześć rośliny dającej zraz." Najlepiej co to zraz ( gałązka cięta skośnie w kierunku do góry) a podkładka ( gałązka cięta skośnie w dół) wyjaśnia rysunek z tej, z książki i do niego odsyłam. Należy te 2 nacięcia ze sobą połączyć obwiązać taśmą po czym odciąć górną część podkładki zraza strugać ( na rysunku nacięcia mają charakter łukowaty i są przeprowadzane stopniowo ( na rys. są 4 strugania) . Sam tego jeszcze nie robiłem> Może spróbuje jak inne dzbaneczniki mi trochę podrosną, bo tak bym musiał szczepić rośliny tej samej krzyżówki i to pewnie rozmnożoną wegetatywnie co ma taki sens jak odciąć sobie rękę i od bliźniaka przyszyć . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 11 Stycznia 2008 Share Napisano 11 Stycznia 2008 sorki że rozkopuje aleczygdy sie tak zaszczepi to zrobi sie krzyżówka?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 11 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2008 przepraszam, że rozkopuje ,ale czy gdy sie tak zaszczepi to zrobi sie krzyżówka?? Absolutnie od samego szczepienia nie. To tak jakby Ci przyszyć nową dłoń. :-) Roślina ma wtedy np. 2 części: swoją i nie swoją i jest jakby złożona z 2 roślin, ale materiał genetyczny się nie miesza (z tego co ja się orientuje). Krzyżówki u dzbanków są z rozmnażania płciowego -- przez pyłek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi