Skocz do zawartości

Pakowanie Roślin

paulo09

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym co dziś zobaczyłem gdy otworzyłem swą paczkę z rośliną od kolegów(ponoć standard u nich) z forum postanowiłem stworzyć ten temat.

Chce żebyście poniżej wpisywali wasze sposoby pakowania roślin.

Oto móje sposoby:

1 Rośline owijam woreczkiem foliowym tak by pokrywał całe podłoże następnie przyklejam taśmą woreczek do doniczki( metoda nepenti) i nakrywam plastikowym kubeczkiem z dziurkami bądz bez w zależności od gatunku rośliny.

2 Wokół rośliny kłade na podłożu wycięty okrąg z tektury a następnie przyklejam go taśmą i nakrywam kubkiem.

3 Wyjmuje rośline z podłoża owijam w mokry papier i wkładam do woreczka foliowego bądz strunowego ,następnie tak zapakowaną roślinę ( bez doniczki i podłoża)umieszczam w plastikowym pudełku.

Tak zapakowane rośliny wkładam do pudełka z gazetami ( doniczki z roślinami przyklejam tak by podczas transportu nie przemieszczały się po pudełku).

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłka pigmejek :)

Do kliszówki wkładam na dno żywy mech torfowiec tak do połowy kliszówki. Później wkładam roślinkę(bez podłoża) i przykrywam ja żywym mchem torfowcem :)

Z tego co mi wiadomo to dochodzą w dobrym stanie :)

...i jeszcze sposób 3 z powyższego postu :) tylko zamiast papieru daje mech ...

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety teraz nie mam jak. Poprostu biore woreczek foliowy śniadaniowy, wycinam w nim dziure przez którą przekładam rośline i następnie pzryklejam go do doniczki dookoła.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wysyłam rośliny w podłożu - zabezpieczam je (podłoże) kawałkiem plastiku (wyciętego np. z opakowania po maśle, itp :) ), w którym znajduje się otwór na roślinę. Przyklejam go następnie do doniczki przy pomocy taśmy klejącej, na całość zaś nakładam jeszcze np. denko od butelki, by roślina się nie uszkodziła. Trochę to skomplikowane pewnie, ale rośliny dochodzą całe :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

witam

Chce sprzedac cala doniczke z malymi tlustoszami srednica roslin okolo 0,5-1 cm. Jak je dobrze spakowac zeby nie ulegly uszkodzeniu ? (najlepszy bylby opis ze zdjeciami)

Z gory dzieki za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze tłustosze wysyłam w kliszówce wyłożonej do 3/4 watą ... Układam roślinke i lekko przykrywam kawałkiem waty ... Tak żeby nie zniesc rośliny ...

A co do wysyłania tłustoszy w doniczkach to jest to fatalny sposób ... Tlustosz i tak wypadnie z doniczki, a jak bedzie miał szczęście to i straci cały system korzeniowy ... Chybiony pomysł ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Siema to może powiem jak ja pakuje roślinki do wysyłki.

1. Biorę doniczkę z rośliną i oklekam ją do okoła taśmą klejącą tak aby w czasie transportu torf razem z roślinką nie wypadł z doniczki.

http://img403.imageshack.us/img403/9578/dsc00493ge9.jpg

2. By zabezpieczyć liście roślin całość wkładam do obciętej butelki i sklejam taśmą

http://img178.imageshack.us/img178/4451/dsc00495ph1.jpg

3.Doniczkę z butelką wkładam do paczki, którą wykładam kiękkimi kawałkami gąbki.

http://img178.imageshack.us/img178/1319/dsc00497nm4.jpg

I paczka jest gotowa do wysyłki. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.