Skocz do zawartości

Bardzo Duże Skrzydełka U Małych I Dużych Kielichów

slyzaba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Proszę o pomoc dla mojej kapturnicy.

Kupiłem pół roku temu kapturnicę bardzo ładnie wybarwioną z ok. 20cm kielichami, o dużej średnicy.

Następne kielichy wyrosły ok 50cm w górę, są jednak całe zielone (prawie całkowity brak czerwonego) i bardzo wąskie.

Sam się dziwię jak się trzymają na tych cienkich nóżkach :)

Od kilku tygodni obserwuję wzrost dużej ilości nowych kielichów - rosną jednak z bardzo dużymi skrzydełkami. W przekroju poprzecznym ok 80% to skrzydełko. Kilka tych niewykształconych kielichów o długości ok 30cm zdeformowało się i rosną pokręcone.

Roślina od pół roku jest na południowej stronie mieszkania, w podstawce cały czas jest miękka woda.

Załączam foto - proszę o poradę.

post-2777-1196848591.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

pójdzie do zimowania zatem - doczytam na forum szczegóły.

Jeśli chodzi natomiast o światło to od 6miesięcy jest na południową stronę ustawiony i kapturnik zawsze stoi na parapecie.

WIęcej naturalnego światła się już nie da :)

A doświetlanie to pomysł na przyszłość - mam już schemat solara, tak, żeby nie dopłacać rachunków za prąd :)

zatem - zimujemy.

dzięki za szybką reakcję.

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze ma w podstawce miękką wodę.

co ok. 2-3 dni uzupełniamy.

Mech, który był wokół rośliny, po 3-4 tygodniach uschnął, stąd może takie wrażenie?

Edytowane przez slyzaba
Odnośnik do odpowiedzi

15w swietlowka to miesieczny koszt okolo 3-4zl przy 16h doswietlania czyli niewiele. a zimowanie w lecie- hmm w lodowce? lepiej wyzimuj teraz a swietlowke przygotuj na wiosne :)

EDIT :

By rozwiać wątpliwości, przyp. tłumacza:

Sathis chodzi o zużycie prądu.(15Wx16hx30=7,2 kWh) nie wiem ile to kosztuje 1kWh (jeśli ze 30 gr? to wyjdzie 2,16 PLN nie licząc dodatkowych strat ) , tyle zapłacisz za prąd miesięcznie a nie za świetlówkę(i) !

Edytowane przez koma
Nie każdy rozumie dobrze tą wypowiedź.
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.