slyzaba Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Witam wszystkich, Proszę o pomoc dla mojej kapturnicy. Kupiłem pół roku temu kapturnicę bardzo ładnie wybarwioną z ok. 20cm kielichami, o dużej średnicy. Następne kielichy wyrosły ok 50cm w górę, są jednak całe zielone (prawie całkowity brak czerwonego) i bardzo wąskie. Sam się dziwię jak się trzymają na tych cienkich nóżkach Od kilku tygodni obserwuję wzrost dużej ilości nowych kielichów - rosną jednak z bardzo dużymi skrzydełkami. W przekroju poprzecznym ok 80% to skrzydełko. Kilka tych niewykształconych kielichów o długości ok 30cm zdeformowało się i rosną pokręcone. Roślina od pół roku jest na południowej stronie mieszkania, w podstawce cały czas jest miękka woda. Załączam foto - proszę o poradę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 Zdecydowanie za mało światła. Daj je pod świetlówki albo do zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slyzaba Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 pójdzie do zimowania zatem - doczytam na forum szczegóły. Jeśli chodzi natomiast o światło to od 6miesięcy jest na południową stronę ustawiony i kapturnik zawsze stoi na parapecie. WIęcej naturalnego światła się już nie da A doświetlanie to pomysł na przyszłość - mam już schemat solara, tak, żeby nie dopłacać rachunków za prąd zatem - zimujemy. dzięki za szybką reakcję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 czy ona ma tak sucho czy mi sie wydaje ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slyzaba Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2007 (edytowane) zawsze ma w podstawce miękką wodę. co ok. 2-3 dni uzupełniamy. Mech, który był wokół rośliny, po 3-4 tygodniach uschnął, stąd może takie wrażenie? Edytowane 5 Grudnia 2007 przez slyzaba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 5 Grudnia 2007 Share Napisano 5 Grudnia 2007 (edytowane) 15w swietlowka to miesieczny koszt okolo 3-4zl przy 16h doswietlania czyli niewiele. a zimowanie w lecie- hmm w lodowce? lepiej wyzimuj teraz a swietlowke przygotuj na wiosne EDIT : By rozwiać wątpliwości, przyp. tłumacza: Sathis chodzi o zużycie prądu.(15Wx16hx30=7,2 kWh) nie wiem ile to kosztuje 1kWh (jeśli ze 30 gr? to wyjdzie 2,16 PLN nie licząc dodatkowych strat ) , tyle zapłacisz za prąd miesięcznie a nie za świetlówkę(i) ! Edytowane 7 Grudnia 2007 przez koma Nie każdy rozumie dobrze tą wypowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi